Меню Затваряне

Подправка за дюнер

Подправката за дюнер е готова смес за овкусяване на пилешко, агнешко или телешко месо. Месото за дюнера се натрива с подправката и се оставя да престои няколко часа в хладилник. След това се пече или пържи.

Код: Няма Категория:

Подправката за дюнер е подходяща за всички меса, с които се приготвя дюнер като придава характерния аромат на ястието. Месото се намазнява, натрива се с подправката и се оставя да престои в хладилник няколко часа. Друг вариант е сухата подправка да се смеси с олио и малко оцет до получаване на гъста каша, с която месото се маринова.

Дюнерът е турско ястие, чиято история датира от Османската империя, а днес е популярно в цяла Европа и навсякъде по света, където има имигрантска общност от турски произход. От дюнера произхожда гръцкият гирос и арабската шаурма, като основната разлика е в подправките. Обикновено се приготвя се на вертикален грил от пилешко, агнешко, овнешко или телешко месо. В домашни условия месото може да се изпече на скара или да се изпържи. Готовото месо се нарязва на малки парченца и заедно със зеленчуци, пържени картофи и сосове се завива в тънки хлебчета лаваш. Месото може да се сервира и в чиния с различни гарнитури или да се постави в пита като сандвич.

–––––––––––––

Снимките в сайта са илюстративни.

Съставки

Продуктът съдържа:
бял пипер, кардамон, махлеб, куркума, индийско орехче, карамфил, джинджифил

Употреба

Месото за дюнер се намазнява, посолява и натрива с подправката и се оставя да престои в хладилник няколко часа. Сухата подправка може да се смеси с олио и малко оцет до получаване на гъста каша, с която месото се маринова.

Също може да ви хареса…