Меню Затваряне

Шафран

Шафранът е универсална подправка със силен специфичен аромат и наситен жълто-червен цвят. Използва се за усилване на вкуса и оцветяване на ястията. Качеството на шафрана зависи от силата на цвета му. Предлаганият шафран със съдържание на кроцин 248+ единици, пирокроцин 91+ единици, шафранал 34+ единици.

Опаковка: оригинална прозрачна опаковка на производителя

Произход: Испания

Код: Няма Категории: ,

Подправката шафран се добива от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Това е културен вид от семейство Перуникови (Iridaceae), който не се среща като диворастящо растение, разпространението му е изцяло зависимо от човека. Като подправка се използват трите близалца на цвета и част от шийката му. Останалата част от стъблото е без кулинарна стойност.

Производството на шафран е изключително трудоемък и продължителен процес. За добиването на 1 кг сух шафран е необходимо да бъде засята площ с размер на две футболни игрища. Цветовете на минзухара се берат ръчно рано сутрин около изгрев слънце, защото след това губят аромата си. След обирането от цвета се отстраняват трите близалца, които се сушат на сянка или в сушилни на температура до 45 градуса.

В 1 кг сух шафран се съдържат между 200 000 и 450 000 нишки, а за добиването му са необходими около 40 часа ръчен труд. Всичко това определя високата му цена – шафранът от древността до днес е най-скъпата подправка в света. Затова не е изненадващо, че дългата историята на подправката е съпътствана от опити да бъде фалшифицирана и смесена с по-евтини заместители. През Средновековието дори наказвали със смърт фалшификаторите на шафран.

Днес за качеството на шафрана има строги изисквания, определени с международен сертификат – ISO 3632 от 1994 г. Той категоризира подправката в 4 категории в зависимост от цвета, аромата, вкуса и влагата. Водещ индикатор за определяне на качеството е съдържанието на кроцин, от който зависи силата на цвета. В качествения шафран нишките са цели, сухи, тъмно червени на цвят и горчиви на вкус.

Как да използваме шафрана в кухнята?

Сухите шафранови нишки могат да се добавят директно в ястието, като е добре преди това да се натрошат в хаванче или да се стрият с пръсти. Друг вариант е да се накиснат за десетина минути в топла вода или бульон и след това течността да се добави към ястието. Шафранът трябва да се дозира много внимателно. 3-4 нишки са достатъчни за една порция. Предозирането може да направи ястието горчиво.

Шафранът трудно се комбинира с други подправки. Богатият аромат и специфичният  вкус ще се усетят по-добре, ако се използва самостоятелно. Една щипка качествен шафран е достатъчна да насити ястие за четирима с цвят, аромат и вкус.

Шафранът е универсална подправка, пасва добре на сладки и солени ястия. Особено подходящ е за ориз, картофи, домати, сосове, бульони, зеленчукови супи, риба и морски дарове, всички видове месо. В сладкарството се използва за кексове, пудинги, кремове, сладоледи, плодови желета.

Съставки

Продуктът съдържа:

Изсушени тичинки от шафранов минзухар Crocus sativus