Меню Затваряне

САМАРДАЛА – НАЙ-БЪЛГАРСКАТА ПОДПРАВКА

Самардалата е може би единствената чисто българска подправка. В миналото тя се е употребявала най-вече в  Югоизточна България, но днес я откриват все повече любители на вкусната храна из цялата страна. Тя се приготвя от едногодишно растение от семейство Лукови, което е ендемичен вид за Балканите / Nectaroscordum bulgaricum/.  Въпреки че в диворастящ вид то се среща и в други балкански страни, като кулинарна подправка се използва само в България. Растението е с дълги прави листа и красиви цветове във формата на камбанки, разположени в съвцветие на върха на стъблото. Като декоративно цвете  то е познато в европейските страни, а луковички на самардала могат да се намерят вече и в нашите цветарски магазини.

В прясно състояние самардалата има много силен аромат и остър, лютив вкус, които се губят при изсушаване. Затова за приготвяне на подправката и до днес се използва  старинна технология, която запазва аромата на растението и омекотява вкуса му. След обирането листата се нарязват и се счукват заедно със сол. Получава се гъста зелена каша, която се суши на сянка в продължение на 30-40 дни, като периодично се разбърква.  Помещението, в което се суши подправката трябва да бъде проветриво и температурата да не е повече от 30 градуса, за да не покафенее самардалата. След изсушаването сместа става на буци, които се смилат на прах.

Самардалата има много характерен вкус и аромат,  подходящ за зеленчукови ястия, картофи, яйца, ориз. Може да се използва също за овкусяване на таратор, както и за ястия от пилешко месо, а в района на Стара и Нова Загора е традиционна подправка за великденските яйца и гергьовското агне.

В прясно състояние самардалата трябва да се дозира внимателно заради силния и надделяващ аромат. Подходяща е за салати от маруля, краставица, домати, репички, но трябва да се има предвид, че е по-лютива от чесъна и лука.  Прясната самардала не е подходяща за термична обработка. За тази цел използвайте сушената подправка.

Нашите продукти:

Самардала 500 г

Самардала 60 г