Меню Затваряне

ЧУДНАТА ПОДПРАВКА КУРКУМА

Подправката куркума са корените на тръстиково растение от семейството на джинджифила. Използва се най-вече под формата на прах, който има яркооранжев цвят и землист, леко горчив вкус. Куркумата е ключова подправка за азиатската кухня. Почти всички традиционни южноазиатски храни съдържат куркума. В Индия се произвеждат над 90 процента от световния добив. 

Куркумата има дълга история в азиатската култура. Позната е от хилядолетия не само като кулинарна подправка, но и като лечебно средство заради  нейните противовъзпалителни, противогъбични и антиоксидантни свойства. Днес на куркумата се гледа като на суперхрана с на практика неограничени ползи за здравето. Нейните изключителни хранителни и лечебни качества се потвърждават от редица съвременни изследвания, които доказват благотврорното въздействие на подправката дори и при по-сериозни заболявания. 

Артрит

Противовъзпалителните свойства на куркумата помагат за облекчаване на симптомите на някои форми на артрита и успокояват артритните болки.
Регулиране на телесното тегло
Установено е, че куркумата може да ускори усвояването на храната от организма. Само една чаена лъжичка преди хранене може да подпомогне храносмилането и да ускори разграждането на мазнините.
Противораково средство
Според някои изследвания куркумата може да помогне за предотвратяване на рак, като е особено ефективна при рак на простата и левкемия.
Антидепресант
При клинично изследване, проведено в Индия, е сравнен ефектът от приема на две от най-изпозваните лекарства-антидепресанти и куркумата в лечението на тежка депресия. Резултатите са показали, че трите средствата са еднакво ефективни, но с приема на куркума се избягват вредните странични ефекти на медикаментозното лечение.
Диабет
Куркумата може да помогне за нормализиране на нивата на кръвната захар и повишава ефективността на лекарствата срещу диабета.
Сърдечно-съдови заболявания
Проучване, направено в Индия, показва, че редовната консумация на куркума намалява лошия холестерол и повишава добрия холестерол.
Чернодробни заболявания
Според CNN куркумата стимулира производството на ензими, които действат детоксикиращо.
Наранявания
При изгаряния, порязвания и други повърхностни наранявания, куркумата може да се прилага на раната, за да ускори заздравяването и да предотврати инфекции.
Стимулира имунната система
Антибактериалните и антивирусни качества на куркумата укрепват имунната система и помагат на организма да се справи с настинки, грип и други общи вирусни инфекции.
Здрава кожа
Куркумата се използва за лечение на кожни заболявания като акне или белези. Придава блясък и здрав вид на кожата.
Храносмилателни проблеми
Куркумата подобрява храносмилането. Една лъжичка куркума, смесена с вода или мляко се приема при подуване на корема и газове. Подходяща подправка е за тежки, трудносмилаеми храни.
Болестта на Алцхаймер
Проучване на университета в Лос Анжелис е установило, че куркумата може да забави развитието на болестта на Алцхаймер. В страните, където редовно се консумира куркума, като Индия и Малайзия, тази болест е рядко явление.

 


Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.