Меню Затваряне

РОЖКОВ VS. ШОКОЛАД

Шоколадът е повече от храна – той е наслада, удоволствие, завладяваща магия.  Но употребата му има и негативни ефекти върху организма и мнозина се лишават от шоколадовата наслада поради здравословни причини и диети за отслабване или водени от желанието да се хранят пълноценно и здравословно, като избягват излишните мазнини, подсладителите, кофеина и консервантите.

За всички тях има добра новина  – рожковът е  натурален заместител на шоколада с висока хранителна стойност и какаов аромат,  с помощта на който могат да се избегнат всички негативни ефекти от консумацията на какао и шоколад.

Рожковите са плодовете на вечнозелено дърво, което предпочита средиземноморския климат. Те са разположени в шушулки, подобно на боба. Берат се докато се зелени и се изсушават на слънце. След изсушаване те потъмняват и добиват естествена сладост. Смилат се на прах и се получава се рожково брашно – пълноценен заместител на какаото, което притежава редица предимства в сравнение с него.  Ето някои от тях:

-Рожковото дърво расте в сухи райони, свободни от вредители. Затова обикновено не се налага да се използват пестициди при отглеждането му. Но дори и когато се използват, количеството е много по-малко, отколкото при отглеждането на какао.

– Рожковото брашно съдържа повече калций и въглехидрати от шоколада, и по-малко количество мазнини.

– 8% от рожкова е протеин, той съдържа също  много фосфор, магнезий, калий, желязо, никел, мед, барий и манган, както и витамини като А, B, B2, B3, и D.

– Рожковото брашно не съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, които често причиняват алергии и зависимост.

– Рожковото брашно не съдържа оксалова киселина, която намалява калция в организма,  и често е причина за появата на акне при юношите.

– Рожковът не съдържа фенилетиламин, отговорен за причиняване на алергии и мигрена.

– Рожковото брашно на вкус е като шоколада, но притежава естествена сладост и не е горчивдл Това позволява да се намали количеството на захарта и другите подсладители, които обикновено се използват в шоколадовите продукти. Ако сте сложили достатъчно количество рожков, не е нужно да добавяте  друг подсладител. Рожковото брашно не повишава нивата на кръвната захар и нормализира обмяната на веществата, което е много важно за тези, които се грижат за фигурата си, както и за диабетиците.

Очаквайте скоро интересни идеи за приложението му в различни сладкиши и напитки.

Нашият асортимент:

Рожково брашно – 250 г

Рожково брашно – 1 кг