Меню Затваряне

ПУШЕНИЯТ ПИПЕР – УХАНИЕ ОТ РОДИНАТА НА КОНКИСТАДОРИТЕ

По време на второто си пътешествие до Новите земи Христофор Колумб пренася в Европа първите пиперки и ги поднася на испанските крал и кралица. Кралското семейство приема резервирано новата подправка и тя е предадена на манастирите за отглеждане. Монасите успяват да я съхранят и разпространят. Така през 16 век започва култивирането на пипера в градините на манастира Юсте в областта Естремадура от монасите от ордена св.Йероним.

Днес най-добрият червен пипер в Испания все още се произвежда недалеч от манастирските градини в плодородните наносни почви около река Тиетар в долината Ла Вера, където климатът е мек, а дъждът е изобилен. Тук стопаните отглеждат различни сортове на червения пипер Capiscum, всеки с различна степен на лютивина.

Естемадура, област с героична история, известна като люлка на конкистадорите, днес е един от най-бедните райони в съвременна Испания, без развита промишленост, но и без екологични замърсявания. Влажният климат с честите валежи през есента, когато реколтата се прибира, е причина да се създаде оригиналната технология за изсушаването на пиперките. За да бъдат предпазени от мухъл, чушките не  се оставят на открито под слънчевите  лъчи. Вместо това те се прибират в специални сушилни на два етажа. На първия етаж се поддържа бавен огън от влажни дъбови дървета за по-ниска температура и повече пушек. Никакъв друг дървен материал не може да се използва за  изсушаването и опушването на пиперките, разположени на дървени скари на втория етаж . Именно влажната дъбова дървесина придава типичния вкус и аромат на Пиментон де ла Вера.

Процесът на сушене продължава две седмици, през които чушките се обръщат на ръка всеки ден. След изсушаването се отстраняват семките и пиперките се смилат в мелници с каменни колела, които се движат изключително бавно, за да се намали отделянето на топлина, която може да увреди вкуса и цвета на пипера.

Тази старинна технология за производство на пушения пипер се използва и до днес и тя е гаранция за уникалността на продукта. От 1998 г пушеният пипер Пиментон де ла Вера е защитен със сертифицирано наименование за произход  – това е гаранция за нас, крайните потребители, че ще получим автентичен продукт. Ръководен от правителството регулаторен съвет следи всички етапи от отглеждането и прибирането на реколтата до производството на пипера за стриктното спазване на всички стандарти за качество.

Испанският пушен пипер Пиментон де ла Вера има силен, проникващ вкус и аромат на дим.  Цветът е ярък, наситено червен. Продуктът има силна оцветителна способност. Вкусът, аромата и цвета са много стабилни в продължение на дълго време,  резултат най-вече на използвания бавен процес на сушене. Подходяща подправка е за месо, риба, бобена чорба, зеленчуци. Придава на ястията характерния аромат на храна, приготвена на дървени въглища.

Нашият асортимент:

Пушен червен пипер Пиментон де ла Вера сладък 

Пушен червен пипер Пиментон де ла Вера лютив