Меню Затваряне

НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ШАФРАНА

Шафранът е една от най-скъпите и деликатни подправки в света. Затова е важно да знаем как да го използваме при готвенете, така че да се насладим максимално на неговия вкус, аромат и цвят.

Произведен с изключително внимание и много ръчен труд от близалцата на шафрановия минзухар, шефранът  е онази съставка, която определя неустоимия вкус на някои от  най-добрите ястия в световната кухня.

Шафранът е универсална подправка – използва се за ястия с ориз, супи, яхнии, сосове, всички видове меса, а също и за сладкиши и печива. Можете да го комбинирате с чесън, мащерка, домати, джинджифил и лимон, като дозирате внимателно останалите подправки, за да не надделява аромата им.

Най-напред трябва да прецените какво количество шафран ви е необходимо. Обикновено се използват от 4 до 6 шафранови нишки за една порция. Добре е да не се прекалява с количеството на шафрана, защото е възможно да придаде горчив вкус на ястието.  Накиснете необходимото количество в малко топла течност за около 20 минути. Използвайте  бульон, вода, прясно мляко, алкохол, лимонов сок в зависимост от рецептата, която ще приготвяте. Намачкайте накиснатия шафран с лъжица, за да освободи максимално цвета и аромата си. Добавете го заедно с течността в ястието, което приготвяте.

Можете да усилите допълнително вкуса и аромата на шафрана, като го загреете в микровълнова фурна за около 2 минути в подходящ съд или в сух тиган на котлона. След това го стрийте и го накиснете в топла течност. Накрая добавете течността в ястието.

Съхранявайте шафрана на хладно и сухо място, защитено от слънчева светлина. При правилно съхранение в добре затворен съд шафранът запазва качествата си дълго време.  Нишките на качествения шафран са цели, сухи и тъмно червени на цвят, който се дължи на високото съдържание на кроцин. При неправилно съхранение може да забележите, че нишките изсветляват и стават трошливи, тогава шафранът губи и аромата си.