Меню Затваряне

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КЪЛНОВЕ ОТ ЗЕЛЕНА ЕЛДА

За покълване използвайте зелена елда.
Бланшираната елда e подходяща за готвене и не покълва.

Измийте добре желаното количество зелена елда в цедка под течаща вода за около минута, за да отмиете добре нишестето.

Изсипете я в дълбок съд и добавете вода в съотношение 3:1 /1 чаша елда – 3 чаши вода/. Оставете я да се накисне за 30 минути. Елдата поема необходимото количество вода много бързо и не трябва да стои във водата прекалено дълго, защото може и да не покълне.

Изсипете накисната елда в цедка, изплакнете обилно с хладка вода. Изплаквайте докато водата стане напълно бистра. Важно е да се отстрани изцяло скорбялата, отделена по време на накисването, за да не затруднява процеса на покълване. Елдата съдържа повече скорбяла от другите семена и изисква повече изплакване.

Оставете измитата елда да се отцеди добре и преместете в тава за покълване. Може да я оставите и в цедката върху съд, в който да се отцежда излишната вода. Разстелете я по стените на цедката, покрийте с тензух или друга дишаща материя, която да не пречи на въздушната циркулация. Оставете на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. На всеки 8 до 12 часа е необходимо елдата да се изплаква обилно с хладка вода. При всяко изплакване опитвайте, за да прецените дали кълновете не са готови за употреба – те вече са живи и могат да бъдат консумирани по време на целия процес на покълване.

Когато достигнат желаната дължина /1-2 см/, ги изсипете върху кухненска хартия или мека кърпа и ги подсушете добре. Готови са за съхраняване в хладилник, когато на пипане са сухи. В хладилника могат да останат няколко дни, може да ги замразите, да ги изсушите във фурна или на слънце и да ги смелите на брашно.

Пресните кълнове са чудесна добавка към зърнени закуски, мюслита, салати, сурови енергийни барове, мъфини и др.

 

Зелената елда, както и кафявата бланширана елда може да се консумира сварена като съставна част на салати, като заместител на ориза, като каша за закуска и др.

Брашното от елда може да се добави към други бели или пълнозърнести брашна, за да подобри хранителните им качества и да обогати вкуса им.