Меню Затваряне

Брашно от лимец

Лимецът е древен сорт жито, подвид на обикновената пшеница, с висока хранителна стойност. Смленият лимец е с жълто-сивкав, пясъчен цвят, сладникав вкус и приятен аромат. Брашното от лимец може да се използва като заместител на част от бялото брашно в рецепти за сладки и солени печива, както и самостоятелно за приготвяне на кексове, палачинки, бисквити и др.

Код: Няма Категории: ,

Лимецът представлява вид покритосеменна пшеница с четири слоя обвивки. Характерно за него е, че не понася торене на почвата и затова е чист от пестициди и химикали. Освен това не може да се кръстосва с други зърнени култури, не се поддава на генетични модификации и на  болести. Това е помогнало зърното да се съхрани непроменено през хилядолетията, но е и причина да бъде забравено от зърнопроизводителите заради по-ниския добив и по-сложната преработка – обвивката на зърното е много твърда и се олющва по специална технология.

Именно трудното премахване на обвивката е  една от причините брашното от лимецът да е много здравословно, тъй като в него попадат всички полезни фибри. Освен това тя пази семената от радиация –  твърди се, че на 200 км от Чернобил лимецът е останал чист след аварията.

Лимецът е богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали – цинк, магнезий, манган, фосфор. Той съдържа повече протеини от обикновената пшеница, но количествата на глутен са минимални.

Рецепти

Пролетен кекс с лимец и спанак

Хляб от лимец

Съставки

Продуктът съдържа:

Смлени зърна еднозърнест лимец

 

Употреба

Използва се за печене на хляб, сладкиши, бисквити. Печивата от лимец са с плътна, ронлива текстура.

Рецепти

Пролетен кекс с лимец и спанак

Хляб от лимец