Меню Затваряне

Бразилски орех

Бразилският орех е най-богатият известен хранителен източник на минерала селен, който е мощен антиоксидант и имуностимулант. Приятният ядков вкус и лека хрупкава текстура го правят подходящ за директна консумация в сурово състояне и в зърнени закуски, смутита и енергийни барове, за украси на торти и сладкиши. Едросмлените ядки добавят хрупкавост към салати, зеленчукови и оризови ястия. Чудесна добавка е към сладки и солени печива.

Бразилският орех е най-известен с високото съдържание на селен – повече от всяка друга храна. Селенът е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане от свободните радикали, играе важна роля за здравето на щитовидната жлеза, защитава имунната система срещу инфекция и може да намали ставни възпаления. В 100 г бразилски орехи се съдържат 1900 mcg селен, а препоръчителната дневна доза за възрастни индивиди над 19 години е 55 mcg. Това означава, че  1-2 ядки на ден снабдяват организма с необходимото дневно количество от минерала.
Бразилските орехи са пълноценен източник на протеин, съдържащ всички 9 незаменими аминокиселини. Това ги прави полезно допълнение към вегетарианската и веганската диета. Също така са богат източник на диетични фибри, увеличават чувството на ситост и смомагат за контрол на теглото.

Сред храните на растителна основа бразилските орехи са един от най-богатите източници на магнезий. Магнезият е важен минерал, който подпомага усвояването на калций в организма. Той е полезен и за сърдечно-съдовата система и намалява риска от сърдечни заболявания.

 

Дългият път на бразилските орехи от амазонските джунгли до нашата трапеза

 

Бразилските орехи всъщност не са ядки, а семената в плода на един от най-големите и най-дълго живеещите организми в дъждовните гори на Амазонка – дървото Bertholletia Excelsa, широко разпространено по цялото поречие на реката в незалетите площи на Гвиана, Колумбия, Венецуела, Перу, Боливия и Бразилия. Този амазонски великан достига на височина до 50 метра, а стволът му – до 2 метра в диаметър. С помощта на радиовъглеродно датиране е установено, че възрастта на някои екземпляри е между 800 – 1000 години. Плодовете му представляват шушулки с големината на бейзболни топки, които съдържат приблизително около 20 семена, всяко от които е в собствена черупка. Шушулките са изключително жилави. Те могат да бъдат пробити единствено от малък гризач агути, който прегризва шушулките със зъби, подобни на длето. Опрашването на цветовете се извършва от пчелата орхидея – само тя е достатъчно голяма и силна и има достатъчно дълъг език, за да отвори цвета и да достигне до нектара вътре.

Макар и да съществуват изкуствени плантации, основната част от добива на бразилски орех идва от диворастящите дървета в Амазония. Всяка година хиляди берачи прекарват в горите месеците от декември до март, когато повечето от плодовете са паднали на земята. Събирането на шушулките е решаващ източник на доходи за много местни общности, но и опасна професия. Всяка шушулка тежи до пет и половина килограма и пада от височина колкото 15-етажна сграда, хвърчейки към земята със скорост от 50 мили в час.

Едно дърво може да роди около 300 плода или 6000 семена. Семената се изваждат от плодовете с помощта на мачете, след това се изнасят от гората и се транспортират с лодка по главните речни коридори до градските преработвателни предприятия, където се подлагат на ръчна обработка, опаковат се и изнасят в цял свят. Бразилският орех е най-важният недървесен горски продукт в басейна на Амазонка. Всяка година той осигурява десетки милиони долари в икономиките на Южна Америка. Той е единствената ядка, добита в дивата природа, предмет на международна търговия в такъв мащаб.

Употреба

Употреба:

Бразилският орех е подходящ за директна консумация в сурово състояне и в зърнени закуски, смутита и енергийни барове, за украси на торти и сладкиши. Едросмлените ядки добавят хрупкавост към салати, зеленчукови и оризови ястия. Чудесна добавка е към сладки и солени печива.

Съставки

Бразилски орех

Хранителна стойност

Хранителна стойност за 100 г

Енергийна стойност – 715 kcal
Общо мазнини – 67.86 g
Ненаситени мастни киселини – 8.93 g
Фибри – 7.1 g
Белтъчини – 14.29 g
Въглехидрати – 10.71 g
Захари – 3.57 g
Магнезий – 376 mg
Калций – 160 mg
Селен – 1900 mg

Също може да ви хареса…

  • Филирани бадеми

    Филираните бадеми са произведени от висококачествени ядки, бланширани, обелени и нарязани на тънки ивици. Подходящи са за директна консумация и за добавяне към сладки и солени…

  • Конопеното семе е един от най-концентрираните и балансирани източници на протеини, есенциални мастни киселини и витамини, които съществуват в природата. Беленото конопено семе се използва…

  • Просо

    Белено просо за кулинарна употреба. Подходящо е за приготвяне на каши, салати, пастети, както и за влагане в различни ястия и супи като здравословен заместител…