Меню Затваряне

Червен боб

Червеният боб има мек ядков вкус, приятен аромат и плътна маслена текстура. Приготвя се лесно и може да се използва в топли и студени ястия – яхнии, салати, гарнитури.

Код: Няма Категории: ,

Червеният боб е богат е на протеини, антиоксиданти, витамини, минерали и фибри. Той е пълноценен заместител на месото във вегетарианската кухня. Червеният боб е богат източник на бавни въглехидрати и е с ниско съдържание на мазнини, поради което се използва при диети за отслабване, както и в хранителни режими за регулиране на кръвната захар и холестерола.
За да се избегне рискът от метеоризъм, е добре червеният боб да се накисне преди варене. Накисването може да се направи в студена вода за около 8 часа или да се вари 2 минути, след което да се остави покрит за 3 часа. След накисването водата се изхвърля, бобът се измива добре на течаща вода и се вари около 2 часа. Солените и киселите съставки /сол, оцет, домати/ се добавят в края на готвенето, тъй като те забавят процеса на готвене.
Свареният червен боб може да се използва за яхнии, салати, гарнитури, пастети и др. Пастата от червен боб може да се използва и в сладкарството за сладоледи, кремове, палачинки и др.
 

Хранителна стойност

Хранителна стойност на 100g:
Мазнини – 1.1 g, от които наситени – 0.2 g.;
Въглехидрати – 61 g, от които захари – 2.1 g;
Протеини – 23 g;
Фибри – 15 g;
Сол – 0.03 g

Употреба

червеният боб да се накисне преди варене. Накисването може да се направи в студена вода за около 8 часа или да се вари 2 минути, след което да се остави покрит за 3 часа. След накисването водата се изхвърля, бобът се измива добре на течаща вода и се вари около 2 часа. Солените и киселите съставки /сол, оцет, домати/ се добавят в края на готвенето, тъй като те забавят процеса на готвене.

Също може да ви хареса…

  • Боб мунг е бобово растение, което се консумира сурово под формата на кълнове или сварено в яхнии, супи, салати, пастети. Подходящи подправки за боб мунг…

  • Подправка за боб – комбинирана подправка за овкусяване на ястия от зрял боб. Комбинирана подправка, създадена на базата на българската кулинарна традиция и вкус. Съставките…

  • Боб адзуки е червен азиатски боб с много добри вкусови качества и богат хранителен състав. Подходящ е за салати, бобови пасти и кюфтета, ястия с…