Меню Затваряне

Червен пипер сладък унгарски

Унгарският сладък червен пипер, който ви предлагаме, е произведен в района на град Сегед, известен като столицата на червения пипер. Пиперът се отличава с интензивен аромат с топли плодови нотки, характерна сладост, едва доловима пикантност и наситен червен цвят.  Използвайте този червен пипер, за да добавите цвят и вкус към вашите ястия.

 

В момента този артикул не е наличен.

Унгарският червен пипер е продукт със защитено наименование за произход. Той се произвежда в районите около градовете Сегед и Калоча, разположени в Южната голяма равнина на Унгария на левия бряг на Дунав. Този регион осигурява благоприятна комбинация от температура на въздуха, валежи и много слънчева светлина, както и подходящата почва за отглеждането на червени чушки от вида Capsicum annuum L. Сортовете, от който се произвежда унгарската паприка, са създадени и усъвършенствани през вековете от унгарските градинари. В средата на 1800 г.  братята Палфи от Сегед изобретяват машина за премахване на жилките и семената на чушките, които съдържат най-много капсацин. По този начин те успяват да контролират степента на пикантност и правят възможно масовото производство на сладък червен пипер, който е имал по-голям пазар от лютивите видове.  Други двама новатори в земеделието Ференц Хорват и Йено Обермайер от Калоча получават чрез кръстосване първия сорт унгарски пипер, който е достатъчно сладък, за да се използва цялата чушка заедно със семенниците и ципите. Днес в Унгария се отглеждат много местни сортове чушки. Отличителните им характеристики, които определят високото качество на крайния продукт, са голямото количество екстрахиращ се пигмент и високото съдържание на сухо вещество.

Унгарският червен пипер се произвежда от добре узрели червени чушки, които се изсушават по специална технология и се смилат на фин прах. Процесът на производството на подправката включва стриктен контрол на температурата на горещия въздух, за да се избегне покафеняване на чушките, дължащо се на захарната карамелизацията. Целта е влажността на чушките да бъде редуцирана до 6 – 8 процента. След изсушаване чушките се смилат на каменни мелници.  При триенето каменните плочи на мелницата се загряват, при което чушките отделят мазнини и мастно разтворими пигменти. Така се постига равномерният наситен червен цвят.

Унгарската паприка има интензивен, пикантен аромат, напомнящ печени зеленчуци, а вкусът притежава характерна сладост, напомняща печена тиква и свежи градински билки. Унгарската паприка е универсална подправка. Леко сладникавият вкус и едва доловимата пикантност я правят идеална за класическите унгарски ястия гулаш и пиле паприкаш, но може да се използва във всички рецепти, които изискват червен пипер –  месни и зеленчукови ястия, супи, ориз, картофи. Използвайте този червен пипер, за да добавите цвят и вкус към ястията.

Червеният пипер се добавя по време на готвене или като завършващ щрих върху варени и пържени яйца, омлети, пастети, салати и др. За да освободи максимално ароматите си, е добре да се загрее в малко мазнина и след това да се добавят останалите продукти. Важно е да не се оставя във вряща мазнина, защото захарното съдържание в пипера се карамелизира и добива кафяв цвят и горчив вкус.


унгарска паприка, унгарски червен пипер


  • Снимките в сайта са илюстративни.

Съставки

Продуктът съдържа:

Унгарски червен пипер сладък

 

Също може да ви хареса…

  • Сечуански пипер
    Промоция!

    Сечуанският пипер е китайска подправка с изразен цитрусов аромат и специфична пикантност, която стимулира вкусовите рецептори – прекрасен акцент върху печено пиле, ризото, морски дарове,…

  • Червеният пипер 120-140 ASTA е произведен в Испания от La Pastora – фамилна компания с традиции в производството на червен пипер от 1945 г.  Червен…

  • кайенски пипер

    Кайенският пипер е лют червен пипер, получен от изсушени и смлени на прах червени чушки  от вида Capsicum annuum. Името му идва от град Кайен…