Меню Затваряне

Бирена мая

Бирената мая на прах има жълтеникаво-бежов цвят, аромат на прясно изпечена питка и леко загатнат вкус на бира. Какво по-хубаво от съчетанието на полезно с приятно!
Бирената мая не трябва да се бърка с хлебната мая.

Код: Няма Категория:

Бирената мая се прави от едноклетъчната гъба Saccaromyces cerevisiaeОт същата гъба се получава и маята за готвене. Това са вид дрожди, необходими за ферментацията при производството на бира.

Използва се освен в пивоварната промишленост, също и като храна заради високото съдържание на почти всички витамини от група В, на минерали като хром и селен, полизахариди, белтъчини, аминокиселини, пептиди.

Разликата между бирената мая и хлебната мая е в начина на получаването им. Дехидратацията на бирената мая се извършва при много по-ниска температура от тази на хлебната мая.

Витамините от В група са полезни за разграждането на мазнините, въглехидратите и белтъчините, което осигурява енергия на организма. Те са също така благоприятни за нервната система и помагат за доброто настроение, освен това са добре познати в борбата срещу умората, била тя пролетна, есенна, лятна или зимна. Друга функция на витамините от В групата е да поддържат храносмилателните мускули и да благоприятстват за храносмилането заедно с полезните бактерии пробиотици в бирената мая. Съвсем не на последно място – тя е много полезна за доброто здраве на кожата, косата, очите и черния дроб.

Минералите селен и хром действат като антиоксиданти и са препоръчителни срещу настинки и грип през зимата, тъй като подсилват имунната система. Хромът е полезен и за регулирането на кръвната захар, което прави бирената мая подходяща при диабет.

 

Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.

Съдържание

Продуктът съдържа:

Деактивирана бирена мая /Saccaromyces cerevisiae/

Употреба

Съвети за използване:

За пиене:

Ако бирената мая под формата на прах се разтвори във вода с температура над 40 градуса, клетките й губят пробиотичните си свойствата, но витамините и минералите се запазват. По-добре е да се разтваря в студена вода. Когато се  охлади, вкусът й доста наподобява на бирата с тази разлика, че полученото питие е безалкохолно. Може да се добави също към сок, айрян, прясно или кисело мляко. Препоръчителната дневна доза е 1-2 чаени лъжички.

Като подправка:

Може да се поръси дирекно върху някое ястие, например закуска от мюсли, или супи като допълнителна подправка. Комбинира се отлично с червен пипер, чесън на прах, лук, кимион, черен пипер. Участва в състава на пастети за мазане на филийки. Подходяща е за поръсване на салати, ориз, яхнии, картофени гретени, сосове.

В маски за лице и тяло:

Като полезна съставка за кожата, бирената мая може да се добави към домашно приготвените маски за лице и тяло, например с каолин и кисело мляко, или с жълтък. Има подхранващо и хидратиращо действие и придава на косата здрав и лъскав вид. При акне се препоръчва както вътрешно, така и външно приложение на бирената мая.

Източници:
http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/brewersyeast
http://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2816000
http://fr.wikipedia.org/wiki/Levure_de_bi%C3%A8re
http://fr.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces_cerevisiae
http://www.evitamins.com/a/10-bestusesbrewersyeast-496