Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам

Мурсалски чай

Мурсалски чай /Sideritis scardica/ на стръкове 

Подробности

2,82 лв

  • 30 г

Още информация

Мурсалският чай /Sideritis scardica/ е многогодишно тревисто растение, балкански ендемит. Известен е още като пирински и алиботушки чай. В България диворастящо растението се среща в Родопите, Пирин, Славянка, Ржана планина. Мурсалският чай е включен в Червената книга на България като застрашен вид под името Пирински чай. Брането му в дивата природа е забранено. Разпространението му в търговската мрежа е възможно, защото се поддава на култивиране и в последните десетилетия бяха създадени плантации с мурсалски чай, разположени в екологично чисти планински райони.

Лечебните свойства на мурсалския чай са много и се дължат на химическия му състав, който включва 22 химически елемента и биофлавоноиди, благодарение на които той има силно противомикробно и антиоксидантно действие. Препоръчва се при вирусни и простудни заболявания, при смущения на сърдечно-съдовата система, при високо кръвно налягане, като общоукрепващо и тонизиращо средство. Мурсалският чай има детоксикиращо действие, прилага се при нарушени функции на черния дроб и жлъчката. Билката е известна и като българската виагра заради стимулиращото действие върху половата система.

Стръковете на качествения мурсалски чай след изсушаване са светлозелени. Използва се целият стрък заедно с листата и цветовете.

 Приготвяне:

1 стрък мурсалски чай е достатъчен за 250 мл вода. Отварата трябва да ври 5 минути на слаб огън. Оставя се няколко минути леко да поизстине, прецежда се и по желание се подслажда с мед. 

 


Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.

12 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: