Меню Затваряне

Грухана пшеница

Груханата пшеница е пълноценна храна, подходяща за закуски, гарнитури, салати, десерти, като заместител на ориза.

Съдържа глутен.

Код: Няма Категория:

Груханата пшеница се вари при съотношение с водата 1/3. След като кипне, се оставя да къкри още половин час на котлона, след което съдът се оставя затворен докато пшеницата изстине и абсорбира цялото количество вода. Времето за сваряване се скъсява, ако пшеницата се накисне за една нощ във вода.

Сварената пшеница може да се използва за сладки и солени ястия. Овкусена с мед, орехи, сушени или свежи плодове, груханата пшеница е пълноценна закуска. Тя може да се добавя в различни кулинарни рецепти като гарнитура или като заместител на ориза, да се използва за салати, десерти и др.

Хранителна стойност

на 100 г

Калории/КCal/ 347

Мазнини:1.2 г, от които наситени 0,3

Вътлехидрати: 70,5 г, от които захари 2 г

СЪДЪРЖА ГЛУТЕН

белтъчини 12 г

Магнезий 130 мг

Фосфор 380 мг

 

Също може да ви хареса…

  • Лимецът е древен сорт жито, подвид на обикновената пшеница, с висока хранителна стойност. Смленият лимец е с жълто-сивкав, пясъчен цвят, сладникав вкус и приятен аромат.…

  • Булгур

    Пшеничен булгур, подходящ за табуле, кюфтета, салати, гарнитури, плънки за пълнени чушки и сърми, каши и др. Съдържа глутен.

  • Киноа е древна зърнена култура, отглеждана от инките, която днес добива популярност в цял свят заради изключителните си хранителни качества. Киноата има високо съдържание на…