Меню Затваряне

Липов цвят

Липов цвят /сушен/. Билковият чай от липов цвят е с приятен аромат и вкус и е подходящ за ежедневна консумация. Има противовъзпалително и успокояващо действие.

Код: Няма Категория:

Липовият чай се използва при настинки за предизвикване на изпотяване, за намаляване запушването на носа и облекчаване на кашлица и дразнене в гърлото. Липата има седативен ефект и се използва при нервно сърцебиене и високо кръвно налягане.

Като съставка в лосиони за лице и тяло липата облекчава сърбежа при слънчево изгаряне и други възпаления. Добавена към ваната тя има успокояващ ефект, облекчава състояния на тревожност, хиперактивност и безсъние.

Запарката от липов цвят може да се използва като вода за уста заради приятния аромат и успокояващото действие при възпаления на устната кухина и гърлото.


  • Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.
  • Снимките в сайта са илюстративни.

Съставки

Продуктът съдържа:

Изсушен липов цвят

Употреба

За приготвяне на билков чай, запарка, студен извлек и др.

Също може да ви хареса…

  • Сушена салвия /Salvia officinalis/, градински чай – подправка за ястия от месо, риба, птици, сирена, яйца, варива. Използва се и като билка. Леко горчивият и пикантен…

  • Лайка - цвят и стрък

    Лайка /цвят и стрък/, подходяща за приготвяне на билков чай, запарка, студен извлек, инхалация, парна баня и др.

  • Мащерка сушена – подправка за супи от зеленчуци и варива, ястия от риба, говеждо месо, дивеч, черен дроб, пастети и др. Чаят от мащерка, самостоятелен…