Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам

Босилек

Босилек сушен - подправка за пици, сосове, майонези, варени яйца, картофи, студени меса, желета, ястия от риба.
Опаковка: пликове от газнепропускливо фолио

Подробности

0,98 лв

  • 100 г
  • 1 кг

Още информация

basilБосилекът е едногодишно тревисто растение с яйцевидни листа и дълги съцветия в края на стъблото. Цветовете са бели или розови. Растението достига до 50 см на височина. За родина на босилека се смятат Индия и Цейлон. Разпространен е в цяла Европа, Америка и Азия.

 

В кулинарията и консервната промишленост се използват листата и цветовете – свежи или изсушени. Босилекът намира широко приложение особено в кухнята на южните народи, където поради топлия климат се развиват по-бързо микроорганизми в храната. В този случай се проявява главно антисептичното действие на етеричното масло. Пресните листа на босилека се използват предимно като подправка на зеленчукови салати, а сушените – за супи, месни и рибни ястия, сирена, ястия от птиче месо. Традиционна подправка е за майонези и сос винегрет, който се поднася със студено месо, желета, шишчета, аспержи. С копър, босилек и тарос се приготвя ароматичен билков оцет, с който се подправят салати.
Изсушените и стрити листа на босилека са много подходящи за поръсване на яйца, варена и задушена риба, салата от картофи. Задължителна съставка е за италианската пица.


Босилекът не се подлага на продължителна термична обработка. Добавяйте го в ястията 3-4 минути преди отстраняването им от огъня. Пресният босилек може да бъде добре съхранен чрез замразяване, без да загуби аромата си.

16 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: