Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам
Бял риган ронен 100 г Уголемяване

Бял риган ронен

Сушена листна подправка за пици, тестени изделия, наденици, печено месо, риба, яйца, супи, сосове.

Опаковка: пликове от газнепропускливо фолио, които гарантират дълъг срок на годност и запазване на аромата и вкусовите качества на продукта.

Подробности

1,36 лв

  • 100 г
  • 1 кг

Още информация

Риганът е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни. Достига на височина до 80 см. В диво състояние е разпространен в цялата страна по поляни, горски сечища, просветлени гори до 2000 м надморска височина. Когато се култивира, се подбират топли и слънчеви места и леки, пропускливи почви. Бере се във фаза на пълен цъфтеж, когато процентът на етеричното масло е най-висок. Използва се надземната част на растението – листата, цветовете и стъблото. Суши се на сянка или в сушилня до 35 градуса. Изсушената билка има зелено обагрени стъбла и листа и червено-виолетови цветове. След изсушаване запазва аромата си.
Най-популярната му употреба в кухнята е за пици и тестени изделия. Използва се също като подправка към наденици и печено месо, за рибни ястия, блюда с яйца, супи и сосове.

Като лечебна билка има антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Използва се при възпаление на дихателните пътища, като успокояващо кашлицата средство, при стомашни болки, чернодробни и жлъчни заболявания. Прилага се под формата на чай.

16 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: