Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам
Дафинов лист 100 г Уголемяване

Дафинов лист 100 г

Дафинов лист - сушена листна подправка за маринати, сосове, консерви от месо, туршии, ястия от дивеч, говеждо, свинско, овнешко месо, риби, супи.

Опаковка: пликове от газнепропускливо фолио, които гарантират дълъг срок на годност и запазване на аромата и вкусовите качества на продукта

Подробности

1,74 лв

Още информация

Подправката дафинов лист са листата на вечнозеленото лаврово или дафиново дърво Laurus nobilis - растение с твърди, жилави, тъмнозелени листа, родом от Средиземноморието и Мала Азия. На височина достига до 12 метра, но често остава по-ниско и е като храст. Цъфти с дребни светложълти цветове и ражда малки плодчета, които през есента стават тъмночервени. Отглежда се и като декоративно растение. В древна Гърция лавровото дърво било свещено. С него украсявали храмовете на Аполон, а делфийският оракул изговарял своите пророчества с дафиново листо в устата. В античността с лавров венец били увенчавани победителите – военачалници, спортисти и поети.

Дафиновият лист се употребява главно за пикантни ястия от дивеч, говеждо, овнешко месо, риби и супи. Комбинира се добре с лук, чесън, черен пипер, бахар, корени за супа. Поставя се като консервант в маринати, сосове, консерви от месо, туршии. Заради силния си аромат се прилага в умерено количество – половин или един лист е достатъчен за ястие от 4 порции. Слага се в началото на термичната обработка и се изважда преди сервирането. Кулинарите съветват преди да се сложат в ястието листата да се потрият едно в друго, за да се засилят ароматът и лечебните свойства на подправката.

При сушенето ароматът на дафиновия лист се запазва и при правилно съхранение подправката има дълъг срок на годност. Съхранява се на сухо и тъмно. Добре е листата да се поставят в плътно затворен съд, за да не се изпари с времето съдържащото се в тях етеричното масло. Ако не е добре съхраняван, дафиновият лист пожълтява и става горчив на вкус.

16 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: