Меню Затваряне

Левурда

Левурда – подправка за салати, супи, месни и зеленчукови ястия. В народната медицина левурдата е известна още като див чесън или мечи лук.

 

Левурдата, известна още като див чесън или мечи лук, е многогодишно луковично растение с характерен аромат на чесън. Расте на влажни места в гори и сенчести поляни рано пролет, когато дърветата още не са напълно разлистени. Има продълговати яркозелени листа и красиви бели цветове. Пресните листа се събират през април и май, а луковиците в края на лятото. Левурдата е богата на витамини, минерали, жизненоважни аминокиселини. Според някои изследвания левурдата съдържа повече магнезий, манган, желязо и серни съединения от обикновения чесън. При това тя не оставя натрапчивия лошия мирис, съпътстващ консумацията на чесън.

Листата на левурдата се използват за подправка и като листен зеленчук за салати, супи, месни и зеленчукови ястия. Допълва чудесно аромата на ястия от печени картофи, омлети, сметанови сосове. Комбинира се добре с магданоз и копър.
Левурдата се използва и като билка заради силното си бактерицидно и противовъзпалително действие при простудни заболявания и проблеми с храносмилането, за понижаване на кръвното налягане и намаляване на лошия холестерол.

Съставки

Продуктът съдържа:

Изсушена левурда

Употреба

  • салати
  • супи
  • месни и зеленчукови ястия