Меню Затваряне

Мастикова смола на прах за готвене

Мастиковата смола на прах е натурален продукт, получен чрез смилане на смолистите кристали, които се добиват на гръцкия остров Хиос. В тази форма мастиковата смола е удобна за влагане в различни кулинарни рецепти – теста за бисквити, кексове, козунаци, за сосове, кремове, алкохолни напитки и др.

Код: Няма Категории: ,
Мастиковата смола е продукт със защитено наименование за произход и статут на гарантиран традиционен специалитет. Тя се добива единствено на гръцкия остров Хиос в източната част на Егейско море от специално вечно зелено дърво Pistacia Lentiscus var.Chia. Мастиковата смола има хилядолетна история като лечебно средство и кулинарна подправка.
Мастиката на прах е предназначена за готвене. Тя е специфичната тайна съставка на гръцките великденски и коледни празнични хлябове, сладкиши, кремове и сладоледи, локум, шоколади и други. Традиционно с нея се ароматизират ликьори и други алкохолни напитки.

В съвременната кухня хиоската смола провокира въображението на кулинарите. Уникалният й аромат на мускус, бор и тамян я правят екзотична добавка към много различни блюда – сосове на доматена основа, ястия с риба, птици, агнешко, свинско, както и за по-деликатни заливки на винена основа, за плодови и шоколадови сладкиши и др. Хиоската смола има много силен аромат и леко горчив вкус и трябва да се дозира внимателно, за да не заглуши останалите аромати в ястието.

Повече за мастиковата смола вижте ТУК

Сьомга със сос от бяло вино и мастикова смола

 


  • Снимките в сайта са илюстративни.

Съставки

Продуктът съдържа: мастикова смола на прах, малтодекстрин

Употреба

Подправка за бисквити, кексове, козунаци, кремове, сладоледи, сосове, ликьори и др.

Също може да ви хареса…

  • Брашно от рожкови

    Рожковото брашно е естествен заместител на какаото. Използва се като добавка към  сладкиши, кремове, сладоледи, шейкове и др. Притежава естествена сладост.  

  • Бадемовото брашно представлява фино смлени сладки белени бадеми. Брашното от бадеми притежава изразен ядков аромат, фина и пухкава текстура и характерния вкус на бадеми. Подходящо…

  • Мастиковата смола от о.Хиос е уникален продукт, който се добива единствено на гръцкия остров в Егейско море. Мастиковата смола е натурална дъвка за поддържане на…