Меню Затваряне

Масло от бял трън

Маслото от бял трън се получава чрез студено пресоване на узрелите семена на белия трън (Sillybum marianum). Маслото се пречиства чрез ултра фина филтрация през филтри с пропускливост 0,3 µm и се бутилира непосредствено след това. Производственият цикъл от смачкването на семената до бутилирането се извършва в малки серии в рамките на един работен ден. С това се гарантира най-краткотрайно въздействие с атмосферния кислород и минимално окисление на продукта. Всички процеси се извършват в помещение с ограничен достъп на слънчева светлина и контролирана влажност.

Код: Няма Категория:

Маслото от бял трън е ценен продукт с редица полезни свойства, дължащи се на комплекса от химични вещества в узрелите семена на растението Sillybum marianum. Качествата му се дължат основно на високото съдържание на силимарин, токоферол, полиненаситени мастни киселини и др. В медицината белия трън се използва в лечението на чернодробни заболявания, причинени от употребата на различни отрови, алкохол, лекарствени препарати.

В кулинарията маслото от бял трън се използва като хранителен продукт за овкусяване на салати и ястия. Подходящ заместител на стандартното олио за по-здравословно и разнообразно хранене. За да се запазят качествата на продукта е необходимо да се избягва термична обработка. Маслото трябва да се съхранява в бутилка от тъмно стъкло на хладно и защитено от слънчева светлина място.

Съставки

100% натурално студено пресовано масло от узрели семена от растението Sillybum marianum.

Хранителни стойности за 100g:

Енергия 3760 kJ/ 900 kCal; мазнини 100 g, от които наситени 16.50 g; въглехидрати 0 g; белтъчини 0 g.

Не съдържа сол.
Не съдържа консерванти.

Употреба

Използва се като хранителен продукт за овкусяване на салати и ястия. За да се запазят качествата на продукта е необходимо да се избягва термична обработка. Маслото трябва да се съхранява в бутилка от тъмно стъкло на хладно и защитено от слънчева светлина място. Появата на утайка със частици до 0,3µm е нормална, поради технологичната невъзможност за по-финно филтриране.