Меню Затваряне

Масло от Сусам

Маслото от сусам се получава чрез студено пресоване на узрелите семена на растението Sesamum indicum. Маслото се пречиства чрез ултра фина филтрация през филтри с пропускливост 0,3 µm и се бутилира непосредствено след това. Производственият цикъл от смачкването на семената до бутилирането се извършва в малки серии в рамките на един работен ден. С това се гарантира най-краткотрайно въздействие с атмосферния кислород и минимално окисление на продукта. Всички процеси се извършват в помещение с ограничен достъп на слънчева светлина и контролирана влажност.

Код: Няма Категория:

Маслото от сусам ценен продукт с редица полезни свойства, дължащи се на комплекса от химични вещества в узрелите семена на растението Sesamum indicum. Качествата му се дължат основно на високото съдържание на витамин Е, лецитин, метионин, минералите калций, магнезий, фосфор и естествени антиоксиданти. Сусамовото масло има изключително благоприятно действие върху мозъчната дейност. Спомага за намаляване на кръвното налягане, подобрява работата на сърдечно-съдовата система и укрепва сърдечния мускул. Подходящо за употреба от бременни и кърмачки.

В кулинарията маслото от сусам се използва като хранителен продукт за овкусяване на салати, зеленчукови ястия, ястия с риба, ориз. Изключително популярно е в азиатската кухня, където се използва също и маслото от черен сусам. Подходящ заместител на стандартното олио за по-здравословно и разнообразно хранене. В европейската кухня шеф-готвачите до използват за запържване на манатарки и други гъби. Маслото трябва да се съхранява в бутилка от тъмно стъкло на хладно и защитено от слънчева светлина място.

В козметиката маслото от сусам се използва за суха, комбинирана и зряла кожа. Съдържащите се в него минерали, метионин, лецитин, витамин Е и естествени антиоксиданти подобряват състоянието на кожата. Маслото е бързопопивно, с освежаващ кожата ефект. Свива разширените пори. Широко използвано в Аюрведа

Съставки

100% натурално студено пресовано масло от узрели семена от растението Sesamum indicum.

Хранителни стойности за 100g:

Енергия 3768 kJ/ 900 kCal; мазнини 100 g, от които наситени 14.70 g; въглехидрати 0 g; белтъчини 0 g.

Не съдържа сол.
Не съдържа консерванти.

Употреба

Използва се като хранителен продукт за овкусяване на салати и зеленчукови ястия, ястия от риба, ориз. За да се запазят качествата на продукта е необходимо да се избягва термична обработка. Маслото трябва да се съхранява в бутилка от тъмно стъкло на хладно и защитено от слънчева светлина място. Появата на утайка със частици до 0,3µm е нормална, поради технологичната невъзможност за по-финно филтриране.