Меню Затваряне

ПОДПРАВКИ ЗА ЕСЕННИ ПЕЧИВА

Есен е  и е време да помислим за нов репертоар в кухнята. Новият сезон  е възможност да  опитаме различни ястия, които носят настроението и цветовата палитра на най-пъстрия сезон, а изобилието от пресни плодове е истинско предизвикателство за кулинарната ни фантазия.

Ето някои от подправките, които е добре да имаме под ръка, когато хладното и дъждовно време ни задържи за по-дълго в кухнята и желаем да зарадваме семейството си с уханни домашни печива.

Канела
Трудно е да си представим вкусен есенен сладкиш без топлия й, леко пикантен аромат. Тя допълва по неповторим начин аромата на есенните плодове. Подходяща е за сладкишите с ябълки, тиква, круши, орехи… Можете да изберете между цейлонска канела, известна още като истинска канела. Тя има по-деликатен и мек вкус. Канелата касия е по-пикантна и по-тъмна на цвят. Идеална е за кекскове, бисквити, меденки. Може да научите повече за разликата между двата вида канела ТУК.
  • Цейлонската канела  /Cinnamomum  zeylanicum/ е най-качественият вид канела, който се добива единствено в Шри Ланка. Името й идва от предишното име на островната държава –…


Индийско орехче
Индийското орехче е класическа подправка за печене, подходящо за  мъфини, торти, сладкиши и топли напитки. Индийското орехче има силен аромат и трябва да се дозира много внимателно, за да не заглуши останалите подправки.
Карамфил
Карамфилът на пъпки или смлян е с ярък и силен аромат. Подходящ е за десерти с цитруси, ябълки, праскови, шоколод. Карамфилът пъпки може да се добави към топли напитки като чай или греяно вино.
Махлеб
Ароматът на горчив бадем и дива череша е подходящ за кексове, козунаци, бисквити, кремове, алкохолни напитки, както и в някои солени рецепти.  Комбинира се добре с джинджифил и кардамон.
Анасон семена
Смлените анасонови семена са подходящи за теста за кескове, бисквити, плодови пайове. С анасон се ароматизират алкохолни напитки, чайове, кафе и горещ шоколад. Комбинира се добре с карамфил, индийско орехче, джинджифил.
Джинджифил на прах
Джинджифилът на прах е подходяща подправка за десерти, кексове, бисквити, дребни сладки, мармалади, компоти, сладка. Приготвен е от изсушени и смлени корени джинджифил. Сухият джинджифил е лишен от острата лютивина на пресния корен и може да се използва в ястия, където силната пикантност е нежелана.
РЕЦЕПТИ