Меню Затваряне

Маково семе

Маково семе – подправка за тестени изделия – кифлички, дребни сладки, козунаци, хлябове и др.
Опаковка:
100 г – алуминиево саше
500 г – пликове от газнепропускливо фолио

 

Макът е едногодишно тревисто растение /Papaver somniferum/, което произхожда от Мала Азия. Съществуват над 100 вида мак. Papaver somniferum, известен още като сънотворен мак, не се среща диворастящ и не трябва да се бърка с полския мак, който е широко разпространен като плевел в посевите и по тревистите места в цяла България.

Сънотворният мак се отглежда като маслодайна култура и суровина за фармацевтичната промишеност, а също и като кулинарна подправка. Плодната пъпка на цвета узрява и се превръща в капсула с големина на орех, която остава на стъблото, след като листата на цвета опадат. В нея са разположени стотици сиво-сини семена с формата на бъбрек. От неузрелите, зелени семенни капсули се добива млечен сок, богат на алкалоиди, наречен опиум. Той е изходен материал за производство на хероин, морфин, кодеинови и обезболяващи препарати.

Маковото семе се добива от напълно узрелия плод и не съдържа алкалоиди. Семената са ситни с приятен плътен вкус и аромат на ядки. В кулинарията се използват основно за поръсване на тестени изделия – кифлички, кексове, дребни сладки, плънки за сладкиши, козунаци, рула, баници и др.

Съставки

Продуктът съдържа:

Семена от мак /Papaver somniferum/

Употреба

  •  подправка и поръска за тестени изделия – кифлички, дребни сладки, козунаци, хлябове и др.

Хранителни стойности

В 100 г продукт се съдържат:

  • Енергийност: 525 Kcal
  • Протеини: 18 г
  • Мазнини: 42 г
  • Въглехидрати: 28 г
  • Фибри: 20 г