Меню Затваряне

Бахар зърна

Бахар на зърна – подправка за дивеч, говеждо, риба, маринати за туршии. Бахарът е подходяща подправка за супи, рибни и месни ястия, маринати за дивеч, риби и говеждо месо, като консервиращо средство за туршии, в колбасарството, за приготвяне на къри. Комбинира се добре с черен пипер, целина, лук, дафинов лист, чесън, карамфил.

Код: Няма Категории: ,

Подправката бахар /Pimenta officinalis/ е изсушеният плод на вечнозеленото пиментово дърво /Pimenta dioica/, разпространено в Мексико, Карибския басейн, Централна Америка. Плодовете на пиментовото дърво се берат преди да са узрели и се изсушават. Името на дървото произлиза от испанската дума за пипер „pimienta“. Бахарът е пренесен в Европа през 16 век от испанците, които го объркали с пипера. На тази грешка се дължи наименованието на подправката в повечето европейски езици. Българското название произлиза от турската дума bahar, която означава подправка.

Бахарът има лютив вкус и силен аромат, напомнящ карамфил, индийско орехче и канела. Използва се за ароматизиране на супи, рибни и месни ястия, маринати за дивеч, риби и говеждо месо, като консервиращо средство за туршии, в колбасарството, за приготвяне на къри. Комбинира се добре с черен пипер, целина, лук, дафинов лист, чесън, карамфил.

Състав

Продуктът съдържа:

Семена от бахар /Pimenta officinalis/

Употреба

  • дивеч и говеждо
  • риба
  • маринати за туршии
  • колбаси