Меню Затваряне

Червен пипер

Червеният пипер като кухненска подправка се получава от изсушени червени чушки, смлени на прах, в състава на който влиза плодното тяло и в някои случаи краят на стъблото със семенното гнездо. У нас за производство на червен пипер най-често се използват сортовете „Гороглед“ и „Букетен“. В Българския държавен стандарт са заложени пет качества на червения пипер. Те се различават по интензитета на цвета, който се измерва с мерни единици, наречени АСТИ. Колкото е по-добро качеството на пипера, толкова по-високо е неговото багрилното съдържание. Висококачественият пипер има наситен керемидено-червен цвят. Лютият пипер е с по-блед оранжево-червеникав оттенък. Различават се няколко степени на лютивина – от огнено люто до меко и благородно сладко.

  • 250g
  • 500g
Изчистване
Код: Няма Категории: ,

В българската кухня червеният пипер е универсална подправка. Прибавя се към всевъзможни супи, зеленчукови блюда, ястия с месо, птици, риба и др. Използва се за подправяне на сирена, яйца, различни видове пастети и салати. Поръсени с червен пипер малко преди поднасянето, тези блюда изглеждат по-естетично, но не носят пълната гама на аромата му. Когато е затоплен, пиперът отдава своя аромат изцяло и затова е добре да се добавя в ястията по време на готвенето.

Важно е да знаете, че не бива да го оставяте във врящата мазнина, защото при изпържването неговото захарно съдържание се карамелизира и той получава горчив вкус и тъмно кафяв цвят. Затова секунди след слагането на пипера в мазнината трябва да добавите вода или бульон или пък други елементи от ястието, съдържащи вода, като месо и зеленчуци. Ястията, подправени с лютив пипер, стават толкова по-люти, колкото по-дълго ги оставим да врат.

Червеният пипер е предпочитана съставка на различни подправкови смеси. У нас най-популярни са шарената сол и кърито. Той сполучливо се комбинира с други подправки заради мекия си и ненатрапчив аромат.

За разлика от други подправки червеният пипер не е твърде популярен като лечебно средство. Лековитите му свойства несправедливо са останали в сянката на кулинарната му слава. Но не и за унгарския учен Алберт Сент-Дьорд, който за първи път е изолирал витамин С от унгарската паприка – откритие, за което през 1937 година той получава Нобелова награда. Един грам счукани пиперки съдържа повече витамин С отколкото има в сока на четири лимона. И нещо повече – пиперът има уникалната способност да съхранява този витамин – не настъпва разпад на ценната субстанция по време на варенето, пърженето, печенето или затоплянето й. И това още не е всичко. По-новите изследвания доказват, че червеният пипер съдържа и витамин Р, който пази кръвоносните съдове. Той снижава кръвното налягане и, ако се употребява редовно, предпазва от атеросклероза. И не на последно място е капсацинът – съставката, на която се дължи лютивият вкус на пипера. Той е ценно средство в медицината. Действа обезболяващо, откашлящо, помага да се прочистят синусите и дихателните пътища. Препоръчва се при простудни и грипни заболявания заради антибактериалните му свойства. Тези които са загрижени за линията си със сигурност ще се заинтригуват от факта, че капсацинът ускорява изгарянето на колориите.

Изберете разфасовка:

250g, 500g

Съдържание

Продуктът съдържа:

Червен пипер

Употреба

  • зеленчукови и месни ястия
  • яхнии
  • гювечи
  • кебапи
  • салати
  • пастети
  • сирена
  • яйца