Меню Затваряне

Червен пипер

Червен пипер – подправка за зеленчукови и месни ястия, яхнии, гювечи, кебапи, салати, пастети, сирена, яйца и др.

Код: Няма Категории: ,

Червеният пипер като кухненска подправка се получава от изсушени червени чушки, смлени на прах, в състава на които влиза плодното тяло и в някои случаи краят на стъблото със семенното гнездо.
В българската кухня червеният пипер е универсална подправка. Прибавя се към всевъзможни супи, зеленчукови блюда, ястия с месо, птици, риба и др. Използва се за подправяне на сирена, яйца, различни видове пастети и салати. Поръсени с червен пипер малко преди поднасянето, тези блюда изглеждат по-естетично, но не носят пълната гама на аромата му. Когато е затоплен, пиперът отдава своя аромат изцяло и затова е добре да се добавя в ястията по време на готвенето.

Важно е да знаете, че не бива да го оставяте във врящата мазнина, защото при изпържването неговото захарно съдържание се карамелизира и той получава горчив вкус и тъмно кафяв цвят. Затова секунди след слагането на пипера в мазнината трябва да добавите вода или бульон или пък други елементи от ястието, съдържащи вода, като месо и зеленчуци.

Червеният пипер е предпочитана съставка на различни подправкови смеси. У нас най-популярни са шарената сол и кърито. Той сполучливо се комбинира с други подправки заради мекия си и ненатрапчив аромат.

За разлика от други подправки червеният пипер не е твърде популярен като лечебно средство. Лековитите му свойства несправедливо са останали в сянката на кулинарната му слава. Но не и за унгарския учен Алберт Сент-Дьорд, който за първи път е изолирал витамин С от унгарската паприка – откритие, за което през 1937 година той получава Нобелова награда. Един грам счукани пиперки съдържа повече витамин С отколкото има в сока на четири лимона. И нещо повече – пиперът има уникалната способност да съхранява този витамин – не настъпва разпад на ценната субстанция по време на варенето, пърженето, печенето или затоплянето й. И това още не е всичко. По-новите изследвания доказват, че червеният пипер съдържа и витамин Р, който пази кръвоносните съдове. Той снижава кръвното налягане и, ако се употребява редовно, предпазва от атеросклероза. И не на последно място е капсацинът – съставката, на която се дължи лютивият вкус на пипера. Той е ценно средство в медицината. Действа обезболяващо, откашлящо, помага да се прочистят синусите и дихателните пътища. Препоръчва се при простудни и грипни заболявания заради антибактериалните му свойства. Тези които са загрижени за линията си със сигурност ще се заинтригуват от факта, че капсацинът ускорява изгарянето на колориите.

Съставки

Продуктът съдържа:

Изсушен и смлян перикарп (месестата част) от червени чушки (Capsicum annuum)

Употреба

 • зеленчукови и месни ястия
 • яхнии
 • гювечи
 • кебапи
 • салати
 • пастети
 • сирена
 • яйца

Червеният пипер не се оставя във гореща мазнина, защото при изпържването неговото захарно съдържание се карамелизира и той получава горчив вкус и тъмно кафяв цвят. Затова секунди след слагането на пипера в мазнината трябва да добавите вода, бульон или други елементи от ястието, съдържащи вода, като месо и зеленчуци.

Също може да ви хареса…

 • Пушеният червен пипер лютив Пиментон де ла Вера има остър пикантен вкус и силно изразен аромат на пушена червена чушка, получен чрез традиционната технология за…

 • Пушеният червен пипер Пиментон де ла Вера е продукт със защитено наименование за произход. Произвежда се единствено в долината да ле Вера в испанската област…

 • Червеният пипер 120-140 ASTA е произведен в Испания от La Pastora – фамилна компания с традиции в производството на червен пипер от 1945 г.  Червен…