Меню Затваряне

Чили кълцано

Чили кълцано е натурална подправка, състояща се от парченца изсушени и натрошени заедно със семената лютиви червени чушки. Чилито, което ви предлагаме, е със сила на лютивина не по-малко от  30 000 SHU. Scoville Heat Unit /SHU/ e единица мярка за измерване на лютивия потенциал на лютите чушки и по-конкретно на съдържащия се в тях капсацин. За сравнение – масово предлаганото на пазара чили е със степен на лютивост 8 000 – 10 000 SHU.

Чили кълцано придава на храната лютивина и аромат на узряла червена чушка. Подходяща подправка е за омлети, сосове, ястия с варива /боб, леща, грах и др./, шкембе чорба, пици и много други. Кълцаното чили  определя спецификата на редица национални ястия от различни краища на света  – Мексико, Индия, Испания, а в Италия на масите във всеки пица ресторант наред със солта и черния пипер ще видите и кълцано чили.

Кълцаното чили е сред най-употребяваните кулинарни подправки в цял свят, но ползите за здравето се простират дори отвъд неговото използване като подправка. Тези пикантни малки люспи  действат противовъзпалително и  болкоуспокояващо. Някои научни публикации дори твърдят, че капсацинът в чилито предпазва от рак на простатата. Кълцаното чили е подходяща добавка към храната и за тези, които опитват да се отърват от излишни килограми, тъй като стимулира метаболизма и горенето на калории.

Също може да ви хареса…

  • Чили на прах е подправка със силно изразен пикантен вкус и характерен топъл аромат. Произведено е от изсушени лютиви червени чушки Capsicum Annum. Една от най-популярните подправки…

  • Пушеният червен пипер Пиментон де ла Вера е продукт със защитено наименование за произход. Произвежда се единствено в долината да ле Вера в испанската област…