Меню Затваряне

Резене / Фенел семе

Фенелът е известен още като резене или див копър. Семената имат приятен анасонов аромат и се използват като подправка за риба, сирена, колбаси, сосове, сладкиши.

Код: Няма Категории: , ,

Фенелът  (Foeniculum vulgare ) е тревисто растение.  Стъблото е високо от 1,5 до 2,5 м, бледозелено и наподобява това на целината. Листата са яркозелени, подобни на тези на копъра, на  дължина стигат до 40 см. Луковицата е голяма и кръгла с лек анасонов вкус, може да се консумира като зеленчук. Семената са продълговати, зелено-кафяви, подобни на семената на анасона.

Фенелът от древни времена е известен и като подправка, и като лек. В кулинарията се използва за риба, доматен сос, маринати, зеленчуци, яйца. Основна подправка е за италианската наденица. Използва се също и за сладкиши. В националните кухни на  Индия, Пакистан, Афганистан и Близкия Изток семена от див копър са традиционна подправка. Той е и една от петте съставки на китайския микс. Фенелът се използва също и за ароматизиране и овкусяване на натуралните пасти за зъби.

Фенелът е известен не само с вкусовите си качества, но и с лечебните си свойства. Семената са богати на етерични масла. Анасоновият аромат се дължи на съединението анетол, което се среща както в анасона, така и в звездовидния анасон. Съдържа също флавоноиди и карболова киселина, а семената са богати на мелатонин.

Фенелът подпомага храносмилането, тъй като някои от етеричните масла в него стимулират отделянето на стомашни сокове и действа благоприятно при метеоризъм заради газогонното си свойство, а запарката от семената се използва за коликите при новородените.

Съставки

Продуктът съдържа:

Фенел семена /Foeniculum vulgare/

Употреба

  • риба
  • сирена
  • колбаси
  • сосове
  • сладкиши.

Също може да ви хареса…

  • Семената от анасон са плодовете на едногодишно тревисто растение (Pimpinella anisum) от семейството на целината и магданоза – Сенникоцветни. На височина стъблото достига 30-60 см, има…

  • Семената от копър имат сладникаво-парлив вкус и характерен аромат, който се дължи на етеричното масло. Използват се както в кулинарията, така и в медицината, хранителната,…

  • Чимен семе – подправка за суджуци, наденици, кайзеровано месо, риба, месни ястия. Подправката чимен са семената на сминдуха – едногодишно тревисто растение от сем.Бобови, достигащо…