Меню Затваряне

Дълъг пипер

Дългият пипер е подправка от семейството на пиперите с богат, комплексен аромат, подобен на черния пипер, обогатен с топлите нюанси на индийското орехче, карамфила, канелата и кардамона. Подходящ е за ястия със свинско, телешко и агнешко месо, както и за десерти с плодове, кремове и сладки печива.

Дългият пипер (Piper Longum) е подправка, несправедливо подценена от съвременния кулинарен свят. Това са изсушените плодовете на цъфтящо, увивно растението от семейство Пиперови, които много приличат на ресите на леската. Първоначално те са червени на цвят, а след изсушаването им стават черни.

Макар и да е почти непознат днес, той има вековна история в хранителните традиции на Африка, Индия, Индонезия и Средиземноморието.  В древна Гърция и в Римската империя дългият пипер е бил най-използваната подправка наравно с черния пипер. Популярността му намалява с откриването на Новия свят. Кулинарните историци смятат, че дългият пипер изчезва от хранителните навици на Запада заради навлизането на чилито. Лютите чушлета запълват пазарната ниша за продукт, който е по-евтин и по-лютив от черния пипер.

Завръщането му в европейската кухня дължим до голяма степен на известния кулинарен писател, журналист и телевизионен водещ Найджъл Слейтър. Той нарича дългия пипер „най-красивата подправка” и го включва в рецепти за плодови салати, крем с малини, десерти с бутер тесто и ягоди.

Дългият пипер притежава богат комплексен аромат, който прилича повече на подправкова смес, отколкото на една-единствена подправка. Той има лютивината на черния пипер, смегчена и обогатена с топлите нюанси на индийското орехче, канелата, карамфила и кандамона.

Дългият пипер може лесно да се смели в мелничка за подправки или да се счука в хаванче и  да се използва като заместител на черния пипер, особено в ястия, за които е необходим по-мек и богат аромат.

Съставки

Продуктът съдържа:

Дълъг пипер (Piper longum)

Употреба

Топлият комбиниран аромат на дългия пипер го прави подходящ за ястия от свинско, телешко и агнешко месо. С него можете да поръсите салата от прясно зеле или нарязани свежи плодове. Подходящ е и за сладки ястия и печива, за кремове със сметана и плодове.

За горчица смесете равни части хрян на прах със смлени семена от синап, добавете лимон, сол и подправки на вкус.

Използвайте хрян на прах за овкусяване на майонеза, сметана или крем фреш.

Добявете хрян на прах към коктейли и домашни напитки на базата на доматен сок или кетчуп. Хрянът на прах е ключовата подправка на прочутия коктейл Блъди Мери.

  • салати
  • пастети
  • сирена
  • яйца

Също може да ви хареса…

  • Пипер кубеба има пиперлив аромат с нотка на бахар и индийско орехче. Вкусът е леко пикантен, сладко горчив. Подходящ е за рибни, месни и зеленчукови…

  • Карамфил на пъпки – подправка за компоти, сладка, греяно вино, плодови сокове, шоколади, както и за печени меса, супи и бульони.  

  • зелен кардамон плод

    Кардамон плод – ароматна подправка за сладки и солени ястия с месо, ориз, зеленчуци, за плодови сладкиши, печива, козунаци, хлябове, кафе, чай и др. Предлагаме…