Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам
Дълъг пипер 90 г Уголемяване

Дълъг пипер

Дългият пипер е подправка от семейството на пиперите с богат, комплексен аромат, подобен на черния пипер, обогатен с топлите нюанси на индийското орехче, карамфила, канелата и кардамона. Подходящ е за ястия със свинско, телешко и агнешко месо, както и за десерти с плодове, кремове и сладки печива. 

Подробности

4,46 лв

  • 90 г
  • 250 г

Още информация

Дългият пипер (Piper Longum) е подправка, несправедливо подценена от съвременния кулинарен свят. Това са изсушените плодовете на цъфтящо, увивно растението от семейство Пиперови, които много приличат на ресите на леската. Първоначално те са червени на цвят, а след изсушаването им стават черни.

Макар и да е почти непознат днес, той има вековна история в хранителните традиции на Африка, Индия, Индонезия и Средиземноморието.  В древна Гърция и в Римската империя дългият пипер е бил най-използваната подправка наравно с черния пипер. Популярността му намалява с откриването на Новия свят. Кулинарните историци смятат, че дългият пипер изчезва от хранителните навици на Запада заради навлизането на чилито. Лютите чушлета запълват пазарната ниша за продукт, който е по-евтин и по-лютив от черния пипер.

Завръщането му в европейската кухня дължим до голяма степен на известния кулинарен писател, журналист и телевизионен водещ Найджъл Слейтър. Той нарича дългия пипер „най-красивата подправка” и го включва в рецепти за плодови салати, крем с малини, десерти с бутер тесто и ягоди.

Дългият пипер притежава богат комплексен аромат, който прилича повече на подправкова смес, отколкото на една-единствена подправка. Той има лютивината на черния пипер, смегчена и обогатена с топлите нюанси на индийското орехче, канелата, карамфила и кандамона.

Дългият пипер може лесно да се смели в мелничка за подправки или да се счука в хаванче и  да се използва като заместител на черния пипер, особено в ястия, за които е необходим по-мек и богат аромат.

Топлият комбиниран аромат на дългия пипер го прави подходящ за ястия от свинско, телешко и агнешко месо. С него можете да поръсите салата от прясно зеле или нарязани свежи плодове. Подходящ е и за сладки ястия и печива, за кремове със сметана и плодове.

30 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: