Меню Затваряне

Цейлонска канела мляна

Цейлонската канела /Cinnamomum zeylanicum/ се добива от вътрешната кора на малко вечнозелено дърво, което вирее единствено в Шри Ланка. Наричат я още истинска канела /Cinnamomum verum/, за да бъде отличена от подобната на нея касия или китайска канела.

 • 80g
 • 180g
 • 250g
 • 1kg
Изчистване

Цейлонската канела  /Cinnamomum  zeylanicum/ е най-качественият вид канела, който се добива единствено в Шри Ланка. Името й идва от предишното име на островната държава – Цейлон. От древни времена тя се използва като подправка за сладки и солени ястия, а също и заради лечебните си свойства.

Като кулинарна подправка канелата е популярна и ценена по цял свят от библейски времена и се използва както в солени, така и в сладки ястия. Тя е задължителна подправка за много сладкиши като щрудели, баклави, пайове, шоколади, ликьори, бонбони и др. В азиатската и китайската кухня тя е традиционна съставка на популярната комбинирана подправка масала, която се използва за мариноване на пилешко месо, риба и зеленчуци. В индийската кухня с канела се ароматизират ястия с ориз и зеленчуци, барбекю сосове, супи и др.

Канелата от векове се използва и като лечебно средство за различни заболявания, включително стомашно-чревни проблеми, инфекции на пикочните пътища, облекчаване симптомите на менопаузата, понижаване нивата на холестерола и др. В Индия и Европа канелата традиционно се приема като средство за загряване при настинка в комбинация с джинджифил. Тя стимулира кровообращението, облекчава болките в мускулите и другите симптоми при простуда и грип. Канелата има забележително противогъбично, антибактериално и антипаразитно действие. Тя има свойството да регулира нивата на кръвната захар и да усилва действието на инсулина при захарен диабет. Канелата е популярно помощно средство при диети за отслабване.

Защо е важно да различаваме цейлонската канела от касия?

Основната причина да предпочитаме цейлонската канела пред касия е съдържанието на веществото кумарин, което в по-големи количества може да бъде токсично за бъбреците и черния дроб. Рискът от натрупване на токсичното вещество в организма се засилва в случаите, когато канелата се приема от диабетици  редовно и в големи дози като средство за регулиране на кръвната захар.  Кумарин се съдържа и в двата вида канела, но в касията количеството му е около 1000 пъти повече.
В една чаена лъжичка касия се съдържат между 5 и 12 милиграма кумарин при допустима дневна доза от 7 милиграма за човек с телесно тегло от 70 кг.  В цейлонската канела са установени незначителни количества или само следи от веществото.  Според различни изследвания в една чаена лъжичка Cinnamomum zeylanicum се съдържат 0.001-0.005 милиграма кумарин, което на практика изключва риска от токсичност при консумацията на цейлонска канела.

Как да различим цейлонската канела от касия?

cassia-ceylon

Двата вида канела лесно се различават, когато са на пръчки. Цейлонската канела е многослойна, пръчките са с множество фини пластове, които в разрез приличат на пура. Тя е мека и лесно може да се натроши. Обикновено е нагъната на руло от единия край към другия. На цвят е бежова до светлокафява. Повърхностният слой е тънък и гладък. Вкусът на цейлонската канела е сладникав и деликатен, а ароматът е много по-силно изразен.

Пръчките на касията са от един твърд и дебел слой. Не може да бъде натрошена с ръка, без помощта на хаванче или друго устройство. Нагънати са от двата края към центъра и приличат на куха тръбичка. Цветът е тъмнокафяв, а повърхностният слой – грапав. Касията има остър, пиперлив вкус.

Съдържание

Продуктът съдържа:

Смляна цейлонска канела /Cinnamomum  zeylanicum/

Употреба

Подходящо за ароматизиране на:

 • млечни и тестени сладкиши
 • дребни сладки
 • компоти
 • мусове
 • печени ябълки и дюли
 • печена тиква
 • греяно вино
 • пунш
 • плодови салати

Също може да ви хареса…

 • зелен кардамон плод

  Кардамон плод – ароматна подправка за сладки и солени ястия с месо, ориз, зеленчуци, за плодови сладкиши, печива, козунаци, хлябове, кафе, чай и др. Предлагаме…

 • Карамфил на пъпки – подправка за компоти, сладка, греяно вино, плодови сокове, шоколади, както и за печени меса, супи и бульони.  

 • Цейлонската канела  /Cinnamomum  zeylanicum/ е най-качественият вид канела, който се добива единствено в Шри Ланка. Името й идва от предишното име на островната държава –…