Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам
Куркума корен Уголемяване

Куркума корен

Куркума корен - подправка за ориз, супи, сосове, яхнии

Опаковка: пликове от газнепропускливо фолио

Подробности

1,36 лв

  • 100 г
  • 1 кг

Подобни продукти

Още информация

Куркумата е коренището на многогодишно тръстиковидно растение от сем.Зингиберови Curcuma longa, което произхожда от Индонезия и Индия. Отглежда се в Китай, Виетнам, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн. Заради красивия цвят куркама се отглежда и в саксии с декоративна цел.

Коренът има ярко оранжев цвят, който се дължи на съдържащия се в него пигмент куркумин. Обира се, когато е напълно узрял – след като листата на растението пожълтеят. Има лек аромат на портокал и джинджифил и пикантен, горчив вкус. В хранителната промишленост куркумата се използва за оцветяване на майонези, горчици, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове. Подходяща подправка е за печени на грил пилета, рибни салати, ориз.

Куркумата има хилядолетна традиция и като лечебно средство. В последните години научни изследвания доказват нейните качества като източник на естествени антиоксиданти, като имуностимулант и средство за поддържане на нивото на холестерола в нормални граници. Куркумата има благотворно въздействие при проблеми на сърдечно съдовата система, при заболявания на костите и ставите, при проблеми с черния дроб и заболявания на стомашно-чревния тракт.

30 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: