Меню Затваряне

Кориандър млян

Кориандър млян – подправка за колбаси, ястия и консерви от овнешко и свинско, за ароматизиране на ликьори, дребни сладки, меденки и др.

Код: Няма Категории: , ,

В кухнята на европейските народи кориандърът се добавя към различни маринати, заедно с бахар, дафинов лист и карамфил. Използват се в ястия и консерви от овнешко и свинско месо, като се комбинират с лук, чесън, черен пипер и риган. Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и някои сладкиши, меденки и др. В някои страни цели семена от кориандър, потопени в разтопена захар се сервират като бонбони или захаросани ядки. В Северна Европа основната употреба на подправката е за ароматизиране на ликьори.

Кориандърът е една от най-популярните подправки в цял свят. В кулинарията се използват плодовете и листата на растенията. В Индия и арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданозът в Европа. На тях се дължи характерният аромат на различни месни и зеленчукови блюда. Зелените части на кориандъра са традиционна съставка на мексиканската и перуанската кухня за подправяне на супи, салати и месни ястия.

Съставки

Продуктът съдържа:

Смлени плодове от кориандър  /Coriandrum sativum/

Употреба

  • маринати
  • ястия и консерви от овнешко и свинско
  • ароматизиране на ликьори
  • дребни сладки
  • меденки