Меню Затваряне

Елда

Елда бланширана на семена – пълноценна храна, богата на протеини, витамини, незаменими аминокиселини, фибри. Елдата не съдържа глутен.  Консумира се сварена като самостоятелна храна или като добавка към салати, яхнии, като заместител на ориза в различни ястия и др. Може да се използва както в солени, така и в сладки ястия.

Код: Няма Категории: ,

Елдата притежава ценни хранителни качества. Семената са с високо съдържание на скорбяла, белтъчини, мазнини, целулоза, аминокиселини. В сравнение със зърнените култури тя е бедна на въглехидрати, което я прави полезна за диабетици и хора с наднормено тегло. Подходяща храна е при сърдечно-съдови проблеми и заболявания на черния дроб, както и за хора, страдащи от анемия заради високото съдържание на желязо.

Предпочитана е при диети за отслабване заради съдържанието на фибри и пектин, които подпомагат храносмилането и прочистването на организма.

Елдата е високо енергийна храна, подходяща при тежки физически натоварвания, както и за любителите на фитнеса и бодибилдинга, защото подпомага образуването на мускулна маса. В 100 г семена от елда се съдържат 11-14 грама протеини, които комбинират всички необходими за човешкото тяло аминокиселини в отлични пропорции, включително лизин, който се среща в твърде ограничени количества в зърнените храни като пшеницата, царевицата, ориза и др.

Сериозно основание да включите елдата в менюто си е и благотворното й въздействие върху здравето и вида на кожата и косата. Съдържащите се в елдата минерали като цинк, калций, желязо, фосфор, мед, както и витамин А подхранват кожата, косата и ноктите и им придават здрав и красив вид.

Съставки

Продуктът съдържа:

Бланширани семена от елда

Употреба

Консумира се сварена като самостоятелна храна или като добавка към салати, яхнии, като заместител на ориза в различни ястия.