Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам
Нахут млян 250 г Уголемяване

Нахут млян

Млян нахут /леблебия/. Брашното от нахут е подходящо за фалафели, за добавяне към пшеничено и други брашно за обогатяване на хранителните им качества. Може да се използва като сгъстител за супи и яхнии, като добавка към омлети и др.

Опаковка: пликове от газнепропускливо фолио

Подробности

1,32 лв

  • 250 г
  • 1 кг
  • 5 кг

Подобни продукти

Още информация

Нахутът, известен още като леблебия, е едногодишно растение от семейство Бобови. Той е едно от най-древните култивирани растения. Първите сведения за използването му като храна датират отпреди 7500 години и са свързани с праисторията на град Йерихон. Днес най-големият производител е Индия, отглежда се още в Турция, Пакистан, Австралия, Иран, Етиопия, Мексико. У нас се произвеждат малки количества, основно в Североизточна България.

Традиционна храна е за много страни по света - в Средиземнорието, Близкия изток, Африка, Индия. Основна съставка е на характерните за арабската кухня ястия хумус и фалафел. Хумусът е паста от смлян нахут, тахан и подправки, а фалафелите са пържени нахутени кюфтенца. У нас нахутът до скоро беше популярен най-вече под формата на печена леблебия и като добавка към кафето или като негов безкофенов заместител. През последните години все повече навлиза във всекидневната ни кухня като съставна част на различни ястия, салати и гарнитури.

Нахутът има висока хранителна стойност – източник е на протеини, въглехидрати, минерали - желязо, магнезий, фосфор , цинк, манган и мед. Подобно на останалите бобови растения има високо съдържание на белтъчини, богат е и на диетични фибри. В сравнение с ядките съдържа по-малко мазнини. При диети за отслабване трябва да се има предвид, че съдържанието на въглехидрати е високо – 60 г в 100 г продукт.

Консумира се варен, печен, смлян на брашно. Преди варене е добре да се накисне за няколко часа във вода, след това водата, в която е киснал се изхвърля и се налива прясна, в която се вари около 20 минути. Брашното от нахут се добавя към други брашно, за да обогати хранителната им качества.

30 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: