Меню Затваряне

Сусам белен

Сусам – подправка за поръсване на тестени изделия – хлебчета, кравайчета, кифли, сладки. Основна съставка е на сусамови бонбони и пастели.
Алерген

Код: Няма Категории: ,

Сусамът /Sesamum indicum/ е едногодишно тревисто маслодайно растение с мъхести листа и красиви бели или розови цветове. След като прецъфтят, те се превръщат в шушулки, където са разположени семенцата. Всяка шушулка съдържа между 50 и 100 зрънца, които са малки и плоски, оцветени в различен цвят в зависимост от сорта – бели, черни, кафеникави.Сусамът е едно от най-древните култивирани растения с хилядолетна кулинарна традиция в страните от Близкия и Далечния Изток. Негова родина е Африка, откъдето е пренесен в Индия и Китай, които днес са най-големите производители на сусам. Отглежда се също и в Судан, Уганда, Миянмар, Нигерия, Турция, Венецуела. Най-големите вносители са Европа, Япония и САЩ. Световната търговия на сусам възлиза на над 1 милиард долара годишно, като тенденцията през последните две десетилетия е за разрастване с бързи темпове.

По-голямата част от световния добив, около 65 процента, се използва за получаване на масло. В сравнение с останалите семена сусамът има много високо съдържание на масло, достигащо при различните му разновидности до 50 процента, което е богато на естествени антиоксиданти. Те го правят устойчиво на разваляне и определят дългия му срок на годност, като същевременно го превръщат в мощно средство в борбата срещу стареенето на клетките.

Семената на сусама са богати на белтъчини, захариди, влакнести вещества. Заради съдържанието на витамини от група В и на минерали – калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, го припоръчват при остеопороза, анемии, сърдечно-съдови заболявания. Консумацията му облекчава симптомите на менопаузата, засилва имунитета и паметта. Подходяща храна е за активно спортуващи и при тежки физически и умствени натоварвания. Все по-често се използва и при диетичното хранене.

В българската кулинарна традиция сусамът доскоро се използваше основно за поръсване на тестото преди печене на различни кравайчета, сладки, соленки и кифли, за приготвяне на сусамови пастели с горена захар и за сусамова тахан халва. Напоследък ценните му хранителни качества, приятният вкус и деликатният аромат на ядки го правят все по-желана храна и подправка. Той може да бъде добавен към всякакви блюда и да обогати техния вкус и хранителна стойност. Съчетава се добре със салати от пресни зеленчуци, с риба, месо, плодове, както и с други семена и ядки.

Сусамът се съхранява в добре затворени съдове при стайна температура. При правилно съхранение има много дълъг срок на годност.

Съдържание

Продуктът съдържа:

Белени сусамови семена

АЛЕРГЕН

Употреба

За поръсване на тестени изделия – хлебчета, кравайчета, кифли, сладки. Основна съставка е на сусамови бонбони и пастели.

Хранителни стойности

Хранителна стойност в 100 g белен сусам:

  • Енергийност – 610.5 kcal
  • Протеини – 22.3 g
  • Мазнини – 56.4 g
  • Въглехидрати – 3.7 g
  • Фибри – 7.8 g