Меню Затваряне

Конопено семе белено

Конопеното семе е един от най-концентрираните и балансирани източници на протеини, есенциални мастни киселини и витамини, които съществуват в природата. Беленото конопено семе се използва за директна консумация, като добавка към салати, ястия, печива, напитки и др.

Код: Няма Категории: ,

Белените конопени семена, наричани още конопени ядки, са вътрешността на конопеното семе, която остава, след като се отстрани люспата. Олющването се прави механично без топлинна обработка. Беленото конопено семе е превъзходна храна с голям брой предназначения, включващи директната му консумация, поръсването му върху други храни, плодове или зеленчуци, добавката му като гарнитура към различни ястия и салати, довавянето и смесването му със сосове, маринати, кисели млека, тонизиращи напитки и фрешове; или в печива като съставка в хлябове, сладкиши и сладки. Беленото конопено семе е основна съставка, използвана в производството на напитки от коноп без съдържание на мляко.

Три супени лъжици конопено семе (30 г) предоставят 770 kJ енергия, 180 калории и 10 г протеин. Като източник на основни полиненаситени мастни киселини то предоставя и 10 г Омега-6 и 3 г Омега-3 при консумация на 30 г. Беленото конопено семе е богато на фосфор. Три супени лъжици съдържат 45% от препоръчителния дневен прием. Фосфорът и калцият са основните хранителни съставки от съществено значение за развитието на костите и зъбите. То е добър източник на витамин В, включително и на витамин В комплекс. Порция от 30 г предоставя 10% витамин В3, 30% тиамин, 20% витамин В6 и 15% фолиева киселина от препоръчителния дневен прием.

Конопът е богат на хранителни фибри. Фибрите помагат за поддържането на доброто здравословно състояние на храносмилателната система и правилното й функциониране. Хранителните фибри, съдържащи се в конопа, са основно неразтворими фибри.

Съставки

Продуктът съдържа:

Белени конопени семена

Употреба

Използва се за директна консумация, като добавка към салатия, ястия, печива, напитки и др.

Рецепта

Енергийни бисквити със семена