Меню Затваряне

Копър семе

Семената от копър имат сладникаво-парлив вкус и характерен аромат, който се дължи на етеричното масло. Използват се както в кулинарията, така и в медицината, хранителната,  консервната и козметичната промишленост. Със семена от копър се овкусяват лозови сарми, пълнени чушки, ястия от риба и картофи.

 

 

Код: Няма Категории: ,

Копърът ( Anethum graveolens L.) е едногодишно тревисто растение от сем.Сенникоцветни. Листата и семената на копъра съдържат силно ароматично етерично масло, богато на карбон, както и други ценни съставки като белтъчини, смоли, захари, витамини С, провитамин А. Всички надземни части на копъра се използват, не само в кулинарията, но и в медицината, хранителната и консервната промишленост, в козметиката. В кулинарията се използва цялата надземна част на копъра.

Семената от копър имат сладникаво-парлив вкус и характерен аромат, който се дължи на етеричното масло, използват се както в кулинарията, така и в медицината, хранителната,  консервната и козметичната промишленост. Със семена от копър се овкусяват лозови сарми, пълнени чушки, ястия от риба и картофи.

На смлените семена от копър се дължи характерният аромат на някои колбаси и месни деликатеси от района на Банско и Гоцеделчевско. Семената от копър са традиционна подправка за консерви от риба и стерилизирани краставички, туршии и маринати. Съчетават се добре с лук, чесън, черен пипер, лимон.

В народната медицина запарка от семена на копър се използва като газогонно и апетитовъзбуждащо средство, срещу повръщане и колики при децата, при безсъние и нервно напрежение.

Съставки

Продуктът съдържа:

Семена от копър /Anethum graveolens L./

Употреба

  • лозови сърми
  • пълнени чушки
  • бански старец
  • консерви от риба
  • кисели краставички
  • туршии и маринати

Също може да ви хареса…

  • Фенелът е известен още като резене или див копър. Семената имат приятен анасонов аромат и се използват като подправка за риба, сирена, колбаси, сосове, сладкиши.

  • Семената от анасон са плодовете на едногодишно тревисто растение (Pimpinella anisum) от семейството на целината и магданоза – Сенникоцветни. На височина стъблото достига 30-60 см, има…

  • Копърът ( Anethum graveolens L.) е едногодишно тревисто растение от сем.Сенникоцветни. Стъблото е единично, цилиндрично, високо до 120-130 см, листата са перести, нишковидни. Цветовете са…