Меню Затваряне

Сусам небелен

Небеленият сусам е суров, напълно натурален продукт, неподлаган на топлинна обработка. В сравнение с беления небеленият сусам е по-богат на минерали и диетични фибри. Небелените сусамови семена се използват като добавка в печива, мюсли, риба, бонбони, бисквити. От небеления сусам се приготвя сусамов тахан.
Алереген

Код: Няма Категория:

Сусамът /Sesamum indicum/ е едногодишно тревисто маслодайно растение с мъхести листа и красиви бели или розови цветове. След като прецъфтят, те се превръщат в шушулки, където са разположени семенцата. Всяка шушулка съдържа между 50 и 100 зрънца, които са малки и плоски, оцветени в различен цвят в зависимост от сорта – бели, черни, кафеникави.Сусамът е едно от най-древните култивирани растения с хилядолетна кулинарна традиция в страните от Близкия и Далечния Изток. Негова родина е Африка, откъдето е пренесен в Индия и Китай, които днес са най-големите производители на сусам. Отглежда се също и в Судан, Уганда, Миянмар, Нигерия, Турция, Венецуела. Най-големите вносители са Европа, Япония и САЩ. Световната търговия на сусам възлиза на над 1 милиард долара годишно, като тенденцията през последните две десетилетия е за разрастване с бързи темпове.

По-голямата част от световния добив, около 65 процента, се използва за получаване на масло. В сравнение с останалите семена сусамът има много високо съдържание на масло, достигащо при различните му разновидности до 50 процента, което е богато на естествени антиоксиданти. Те го правят устойчиво на разваляне и определят дългия му срок на годност, като същевременно го превръщат в мощно средство в борбата срещу стареенето на клетките.

Семената на сусама са богати на белтъчини, захариди, влакнести вещества. Заради съдържанието на витамини от група В и на минерали – калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, го припоръчват при остеопороза, анемии, сърдечно-съдови заболявания. Консумацията му облекчава симптомите на менопаузата, засилва имунитета и паметта. Подходяща храна е за активно спортуващи и при тежки физически и умствени натоварвания. Все по-често се използва и при диетичното хранене.

В българската кулинарна традиция сусамът доскоро се използваше основно за поръсване на тестото преди печене на различни кравайчета, сладки, соленки и кифли, за приготвяне на сусамови пастели с горена захар и за сусамова тахан халва. Напоследък ценните му хранителни качества, приятният вкус и деликатният аромат на ядки го правят все по-желана храна и подправка. Той може да бъде добавен към всякакви блюда и да обогати техния вкус и хранителна стойност. Съчетава се добре със салати от пресни зеленчуци, с риба, месо, плодове, както и с други семена и ядки.

Сусамът се съхранява в добре затворени съдове при стайна температура. При правилно съхранение има много дълъг срок на годност.

Съдържание

Продуктът съдържа:

Небелени сусамови семена

АЛЕРГЕН

 

Употреба

Небелените сусамови семена се използват като добавка в печива, мюсли, риба, бонбони, бисквити. От небеления сусам се приготвя сусамов тахан.

Хранителни стойности

Хранителна стойност за 100 г:

  • Енергийна стойност – 2393 kJ/ 572 kcal
  • Мазнини – 50.7 г, от които наситени – 7.9 г
  • Въглехидрати – 10.2 г, от които захари – 0.2 г
  • Протеини – 20.9 г
  • Фибри – 12 г
  • Сол – 0.11 г