Амарант 500 г Уголемяване

Амарант 500 г

Амарант е древна земеделска култура, една от основните храни на ацтеките. Съвременната здравословна кухня го преоткрива заради хранителните му качества. Амарантът е богат източник на хранителни вещества – протеини, фибри, аминокиселини, минерали. Не съдържа глутен. 

Опаковка: пликове от газнепропускливо фолио

Подробности

2,96 лв

Подобни продукти

Още информация


amarantАмарантът са семената на едногодишно растение, близък родственик на познатия у нас щир, който расте като плевел. Той е отличен източник на незаменими аминокиселини, протеини, диетични фибри и минерали. Съдържанието на калций в амаранта е три пъти по-високо от това в млякото. Богат е на фосфор, магнезий, калий и желязо. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, по съдържание на витамин Е се доближава до зехтина. Съдържащият се в него протеин е с висока хранителна стойност,  сходен на този в продуктите от животински произход. Амарантът е изключително богат на лизин в комбинацията с други аминокиселини, с която превъзхожда останалите зърнени култури. Амарантът не съдържа глутен.

Амарантът лесно може да бъде включен в ежедневното ни меню. Сварява се за около 20 минути в съотношение 1 към 3 с водата и може да се използва за гарнитура вместо ориз или за закуска, овкусен с мед, ядки и сушени зеленчуци. Ако се добави към супи и яхнии действа като сгъстител и повишава хранителната стойност на ястията. Комбинира се добре с боб, леща и всякакви зеленчуци.  Може да се консумира суров, накиснат за няколко часа във вода като допълнение към мюсли и салати. 

30 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: