Сайтът използва бисквитки (cookies) за изпълнение на поръчките и по-добро обслужване. Прочети повече Приемам
Кориандър плод 1 кг Уголемяване

Кориандър плод

Кориандър плод - подправка за маринати, ястия и консерви от овнешко и свинско, за ароматизиране на ликьори, дребни сладки, меденки и др.

Опаковка:

250 г и 1 кг - пликове от газнепропускливо фолио

60 г - буркани РЕТ

Подробности

1,54 лв

  • 60 г
  • 250 г
  • 1 кг

Подобни продукти

Още информация

Кориандър цвятКориандърът /Coriandrum sativum/ е едногодишно тревисто растение от сем.Сенникоцветни с кухо, в горната си част разклонено стъбло, достигащо до 50-80 см височина. В прясно състояние растението и плодовете му имат доста неприятна миризма на дървеници, затова в някои страни го наричат още „дървеничи копър". На нея се дължи и названието кориандър, употребено за първи път от гръцкия автор Плиний. Гръцката дума koriannon, която означава „ дървеница" по-късно е пренесена в латинския, а оттам и във всички западноевропейски езици. Поради тази миризма семената на кориандъра не се употребяват в неузряло състояние. Към края на лятото плодовете му стават светлокафяви и добиват приятен сладък и пикантен аромат.

В кухнята на европейските народи се използват плодовете на кориандъра като добавка към различни маринати, заедно с бахар, дафинов лист и карамфил. Използват се в ястия и консерви от овнешко и свинско месо, като се комбинират с лук, чесън, черен пипер и риган. Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и някои сладкиши, меденки и др. В някои страни цели семена от кориандър, потопени в разтопена захар се сервират като бонбони или захаросани ядки. В Северна Европа основната употреба на подправката е за ароматизиране на ликьори.

 

Кориандърът е една от най-популярните подправки в цял свят. В кулинарията се използват плодовете и листата на растенията. В Индия и арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданозът в Европа. На тях се дължи характерният аромат на различни месни и зеленчукови блюда. Зелените части на кориандъра са традиционна съставка на мексиканската и перуанската кухня за подправяне на супи, салати и месни ястия.

30 други продукти в същата категория:

Потребители, които купиха този продукт, купиха също и: