Меню Затваряне

Зелена елда

Зелената елда е суров, натурален продукт. Подходяща е за приготвяне на кълнове, както и за влагане в различни кулинарни рецепти под формата на семена или смляна на брашно.

Код: Няма Категории: ,

Елдата не е зърнена култура, а семената на едногодишно растение с широки листа и бели цветове от семейство Лападови /Fagopyrum/. В сравнение със зърнените култури тя има някои сериозни предимства – съдържа повече протеини и незаменими аминокиселини, по-ниско калорична е и не съдържа глутен, поради което може да се консумира от хора с глутенова алегрия.

Кълновете от елда са отличен източник на сложни въглехидрати, разтворими и неразтворими фибри, фолиева киселина, цинк, протеини, желязо, магнезий, фитонутриенти, антиоксиданти и други хранителни вещества. Те са с ниско съдържание на мазнини и помагат в борбата срещу лошия холестерол.

Елдата е добра храна и при наднормено тегло заради богатото съдържание на фибри и пектин. както и при големи физически натоварвания. За вегетарианците тя е пълноценен заместител на месото.

Как да си направим кълнове от зелена елда в няколко лесни стъпки

Съставки

Продуктът съдържа:

Сурови семена от елда

 

Употреба

Консумира се сварена като самостоятелна храна или като добавка към салати, яхнии, като заместител на ориза в различни ястия.

Подходяща за приготвяне на кълнове

Как да си направим кълнове от зелена елда в няколко лесни стъпки