Меню Затваряне

Годжи бери (лиций)

Лицият, известен още като императорско плодче или годжи бери, е плодът на пълзящ храст, разпространен в подножието на Хималаите, Китай, Тибет, Монголия. В традиционната китайска медицина той се използва като панацея за различни заболявания и най-вече като средство укрепващо организма, за дълголетие и сексуална потентност. В древните китайски легенди лицият присъства като храна на столетниците.

Код: Няма Категория:

Наричат го суперхрана заради уникалния му химичен състав и  изключително благотворния ефект върху човешкото здраве. Пресният лиций е с най-голямо съдържание на бета-каротин сред всички познати на планетата растения. Концентрацията на витамин С е три пъти по-висока отколкото в портокалите, богат е също на витамин В1 и В2. 100 грама лиций  съдържат цялата дневна доза от желязо, нужна на организма, а калият е пет пъти повече отколкото в бананите. Малките червени плодчета са богати още и на фосфор, цинк, калций, мед, магнезий, натрий и селен. Химичните анализи са доказали съдържанието на 18 аминокиселини, от които осем са жизненоважните незаменими аминокиселини за човешкото тяло.

Ползите за здравето от консумацията на лиций са многобройни:

– Укрепва имунитета и засилва съпротивителните сили на организма

– Подобрява зрението

– Влияе благотворно върху черния дроб

– Има положителен ефект при хронични гастрити и проблеми на храносмилателния тракт

– Намалява нивата на лошия холестерол

– При по-продължителна употреба понижава нивата на кръвната захар

– Повишава потентността и сексуалното влечение

– Ефективно средство за борба с целулита

– Забавя процесите на стареене

– Предпазва от ракови заболявания и атеросклероза

Плодовете на лиция имат приятен вкус и могат да се консумират директно или накиснати във вода. С тях се приготвят запарки и напитки. Препоръчителната дневна доза е 20-30 грама, разпределени в два приема сутрин и вечер на гладно.


Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.

Съставки

Продуктът съдържа:

Сушени плодове на лиций /годжи бери/

Употреба

Плодовете на лиция имат приятен вкус и могат да се консумират директно или накиснати във вода. С тях се приготвят запарки и напитки. Препоръчителната дневна доза е 20-30 грама, разпределени в два приема сутрин и вечер на гладно.