Меню Затваряне

Инка бери

Инка бери е вкусен суперплод с високо съдържание на витамини, протеини фосфор, биофлавоноиди. Тези малки златни плодове са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и всички, които търсят вкусна и питателна храна. Инка бери може да се консумира директно или да се добави към зърнени закуски, плодови салати, в тестото за бисквити, мъфини, кексове, енергийни барове и др.

Код: Няма Категория:

Инка бери са плодовете на многогодишно растение /Physalis peruviana/, което произхожда от района на Амазонка в Южна Америка. В прясно състояние плодът представлява гладко ярко жълто зърно около 1-2 см в диаметър, пълно с хрупкави семенца с цитрусов вкус и аромат.

Инка бери са известни от векове на  местните племена като ценен хранителен източник и лечебно средство, използвано при редица заболявания, включително малария, астма, хепатит, дерматит и ревматизъм.  Съвременните научни изследвания показват, че съдържащите се в инка бери биофлавоноиди, известни като витамин Р, притежават  противовъзпалителни, антихистаминови и антиоксидантни свойства.  Семената на плода притежават леко слабително действие, което стимулира дейността на червата и предпазва от натрупване на токсини в организма. Инка бери са изключително богати на растителен протеин /16 процента/, на витамин С, витамин А и витамини от група В. Сушените плодове са с най-високо съдържание на фибри в сравнение с всички останали плодове. Инка бери съдържат пектин, който балансира нивата на кръвната захар и холестерола и засилва имунитета. Съдържащият се в плода мелатонин е причина да го препоръчват като антистресов продукт, който подпомага добрия сън и лечението на невродегенеративни заболявания, свързани със стареенето.
Инка бери не съдържат глутен.

Изсушените инка бери имат приятен сладко-кисел тръпчив вкус, който се комбинира добре с други сушени плодове и ядки. Особено вкусна е комбинацията с разтопен шоколад, оставен да изстине и да се втърди върху плодчетата.

Информацията в тази статия има общообразователна цел, не може да замести консултацията със специалист и не трябва да се използва за самолечение.

Съставки

Продуктът съдържа:

Изсушени плодове инка бери /Physalis peruviana/

Употреба

Предлагаме Ви още няколко идеи как да включите инка бери в ежедневното си меню:

–  Добавете плодовете в зърнената си закуска, в мюсли и плодови салати

–  Поръсете инка бери върху блюдо със сирена – ще постигнете не само декоративен ефект, но и чудесна комбинация от вкусове и аромати

–  Добавете инка бери в тестото за мъфини, плодови кексове, зърнени бисквити, енергийни барове, курабии и пайове.

–  Използвайте сушените инка бери, за да придадете екзотичен вкус на пилешко или пуешеко ястие