Меню Затваряне

Какао на зърна Тринитарио

Какаови зърна Тринитарио – сорт с богат, комплексен аромат и фин, изтънчен вкус. Суровите какаовите зърна са суперхрана – една от най-здравословните храни, познати на човечеството – мощен антиоксидант и антидепресант. Подходящи са както за директна консумация, така и за влагане в печива, зърнени закуски, бисквити и др.

Код: Няма Категории: ,

Какаовите зърна са три основни вида – криоло, форастеро и тринитарио. Криоло е най-висококачественият и най-рядък сорт. Какаовите дърветата от този сорт са трудни за отглеждане, неустойчиви и претенциозни към климата и почвите. Затова те осигуряват само около 3 процента от световното производство на какао. Форастеро е най-разпространеният сорт, устойчив, приспособим  и с висока доходност и затова се отглежда за масовото производство на шоколад. Той има силен и остър аромат и горчив вкус.

Сортът тринитарио е хибриден между първите два.  Той съчетава издръжливостта и продуктивността на форастеро и изтънчения вкус на криоло.

Разликата между фините сортове какао /криоло и тринитарио/ и масовия сорт /форастеро/ е в аромата, а не в други качествени фактори.  Изящният комплексен аромат на криоло и тринитарио включва  плодови, билкови и дървесни нотки,  карамелен нюанс и богата, балансирана шоколадова база.

Какаовите зърна са богати на магнезий, калций, желязо, витамини, фибри, белтъчини. Според много изследвания те съдържат повече магнезий и антиоксиданти от всяка друга храна. Препоръчват ги при депресия, бъбречни и чернодробни заболявания, астма. Твърди се, че намаляват лошия холестерол, укрепват костите, намаляват риска от сърдечни инциденти, подпомагат работата на панкреаса и спомагат за поддържане на нормална кръвна захар.

Още информация за какаовите зърна вижте ТУК

 

Съставки

Продуктът съдържа:

Цели какакови зърна от сорта Тринитарио

Употреба

Суровите какаовите зърна са суперхрана – една от най-здравословните храни, познати на човечеството – мощен антиоксидант и антидепресант. Подходящи са както за директна консумация, така и за влагане в печива, зърнени закуски, бисквити и др.

Също може да ви хареса…

  • Натрошените какаови зърна представляват парченца сурово какао, изсушено и натрошено, след като е отстранена външната обвивка на зърната.  Натрошените какаови зърна имат наситен аромат и…

  • Какао на прах алкализирано с 10-12 процента масленост. Подходящо за приготвяне на сладкиши, кремове, сладоледи, сладки печива, топли напитки и др.