Меню Затваряне

Мастикова смола от о. Хиос – medium tears

Мастиковата смола от о.Хиос е уникален продукт, който се добива единствено на гръцкия остров в Егейско море. Мастиковата смола е натурална дъвка за поддържане на устната хигиена, кулинарна подправка с разнообразно приложение в кухнята и терапевтично средство с антимикробно, противовъзпалително, антиоксидантно, противогъбично действие.

Мастиковата смола от остров Хиос е различна от всички познати екзотични ароматни подправки в света. Смолистите кристали се добиват от специално дърво Pistacia Lentiscus var.Chia, което вирее единствено на гръцкия остров Хиос в източната част на Егейско море. В кората на мастиковото дървото се правят разрези, от които в определени периоди на годината изтича бистра смола. Тя се втърдява под формата на прозрачни кристали, които се събират, почистват, сортират и продават по целия свят.

Мастиковата смола от о.Хиос е уникален продукт със защитено наименование за произход и статут на гарантиран традиционен специалитет. От дълбока древност смолата се използвала не само като кулинарна подправка, но и заради терапевтичното й действие. Съвременни научни изследвания потвърждават препоръките на гръцката народна медицина мастиковата смола да се употребява при стомашни проблеми, като естествена дъвка за поддържане на устната хигиена и при заболявания на венците. Установено е също, че тя има противовъзпалително, антимикробно, противогъбично действие, че е силен антиоксидант и абсорбира лошия холестерол. Прилага се също при кожни проблеми, за лечение на белези и рани.

Като кулинарна подправка хиоската смола е специфичната тайна съставка на гръцките великденски и коледни празнични хлябове, сладкиши, кремове и сладоледи. Традиционно мастиковата смола се използва и за ароматизиране на дестилирани алкохолни напитки.

В съвременната кухня тя провокира въображението на кулинарите. Уникалният й аромат на мускус, бор и тамян я правят екзотична добавка към много различни блюда – сосове на доматена основа, ястия с риба, птици, агнешко, свинско, както и за по-деликатни заливки на винена основа, за плодови и шоколадови сладкиши и др. Хиоската смола има много силен аромат и леко горчив вкус и затова трябва да се дозира внимателно в ястията – 2-3 кристала за ястие за 6 души.

Съставки

Продуктът съдържа:

Смола от дървото Pistacia Lentiscus var.Chia

Употреба

Мастиковата смола може да се влага в ястията директно под формата на кристали в сосове или ястия с течна консистенция, при които е възможно кристалите да се разтворят в загрятата течност. Смолата може да се смели в хаванче като кристалите се смесват с малко количество сол или захар, за да се избегне слепване. Хиоската смола може да се добави в ястия и салати и под формата на ароматизиран зехтин.

 

Как да приготвим зехтин с мастикова смола

Необходими продукти:
250 г зехтин
1 супена лъжица кристали мастикова смола
Половин чаша зехтин се загрява до 80 градуса в съд с незалепващо покритие, добавя се мастиковата смола и се разбърква до пълното й разтваряне. Ароматизираният зехтин се смесва с останалото количество, охлажда се и се съхранява на хладно и тъмно място. Може да се използва за готвене, салати и др.

Също може да ви хареса…

  • Розов пипер

    Розовият пипер е подправка за риба, пиле, сосове, сирена, листни салати, бели меса, сладоледи, шоколади. Червените плодчета имат сладко пиперлив вкус, който е чудесен в…

  • Мастиковата смола на прах е натурален продукт, получен чрез смилане на смолистите кристали, които се добиват на гръцкия остров Хиос. В тази форма мастиковата смола…