Меню Затваряне

Гъби шийтаке

Шийтаке са дървесни гъби с интензивен аромат и приятен вкус, подходящи за овкусяване на месни и зеленчукови ястия, сосове, супи, ризото и др. Родината на шийтаке е Япония, където гъбите се използват от хилядолетия заради ярите им вкусови качества, но и с лечебна цел като имуностимулант, противораково средство, при сърдечно-съдови заболявания и др.

В момента този артикул не е наличен.

Код: Няма Категория:

Сушените гъби шийтаке са универсална подправка, която добавя дълбок умами вкус на почти всички ястия. Умами е вкусово усещане, различно от познатите ни сладко, солено, горчиво и кисело, Вкусът умами е характерен за азиатската кухня, както и за някои отлежали сирена, риби, сушени меса и др.  Гъбите шийтаке събуждат вкусовите рецептори, които долавят вкуса умами и по този начин превръщат всяко ястие в неустоимо изкушение.

Използвайте сушените гъби шийтаке като добавка към месни и зеленчукови супи, ястия с месо, ризото, паста, сосове, дресинги за салати,  както и самостоятелно като гарнитура за пиле, риба, свинско и говеждо месо, зеленчуци и др.

Подобно на други видове гъби изсушените шийтаке имат по-силен аромат от пресните. Преди употреба измийте гъбите на течаща вода и накиснете за 15-20 минути в топла вода. Порестата структура на шийтаке позволява бързо да се рехидратират и да възстановят меката си месеста текстура. Водата, в която са киснали гъбите, е поела от техния наситен аромат и може да се използва като бульон за супи и сосове.

Съставки

Продуктът съдържа:

Изсушена гъба шийтаке