Меню Затваряне

Кедрови ядки

Кедровите ядки имат приятен вкус, ядков аромат и деликатна хрупкава текстура. Подходящи са за директна консумация или като добавка към салати, зърнени закуски, сосове, сирена, пастети и др. Популярността им в кулинарията се дължи както на превъзходния им вкус, така и на изключителното им хранително богатство.

В момента този артикул не е наличен.

Код: Няма Категории: ,

Кедровите ядки са ядливите семена от шишарките на иглолисти дървета от семейство Pinaceae, род Pinus. Кедровите ядки имат приятен аромат, превъзходен ядков вкус и са изключително богати на хранителни вещества. В 100 г кедрови ядки се съдържат 30 г протеини, повече от всички останали ядки. Ядките са богати още и на фосфор, йод, мед, магнезий, манган, силиций, калий, калций и желязо, въглехидрати, мастни киселини, както и на витамините А, В1, В2, В3, F и Е. Кедровите ядки съдържат голямо количество масла, но въпреки това са добър помощник при диетите за отслабване, тъй като консумацията им води до освобождаване на хормон, потискащ апетита. Добре е суровите белени кедрови ядки да се съхраняват в хладилник.

Съдържание

Продуктът съдържа:

Кедрови ядки

Употреба

Кедровите ядки могат да се консумират директно сурови или леко запечени. Те са чудесна добавка към салати, зърнени закуски, сосове, сирена, пастети и др. Кедровите ядки са една от съставките на популярния сос песто. Ако се запекат леко на горещ тиган, ароматът им става още по-изразен, а текстурата по-хрупкава. Кедрови ядки могат да се добавят към зеленчукови, месни и рибни ястия, паста, ориз, сладки и солени печива и др.